POLITIC

Ion Sturza: Ar putea fi o coaliţie situaţională ACUM-PSRM, de revenire la normalitate

post-img

Fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza, sugerează că Blocul Politic ACUM DA PAS ar trebui să continue discuţiile cu fracţiunea PSRM.

În cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, Ion Sturza a declarat că nimeni nu-şi doreşte alegeri anticipate, scorul electoral nu se va schimba dramatic. Poate că cineva „visează să-şi consolideze poziţia şi, în primul rând”, crede fostul premier, „este Partidul Democrat, dar este o eroare”.

În opinia fostului premier, „o alianţă de conjunctură care ar schimba peisajul politic de la Chişinău şi năravurile cum se face politica la Chişinău este un lucru care se cere a fi implementat”. Ion Sturza menţionează că „mulţi ar găsi un consens în acest sens, numai că orgoliile, lipsa de experienţă, lipsa înţelegerii că politica reală este un pic diferită de cea romanţată, nu va permite actorilor politici şi, în primul rând, celor de la ACUM, să accepte o alianţă sau o tactică a paşilor mărunţi pentru a-şi atinge scopul, a distruge sistemul oligarhic, a-l dezmembra, de a reda funcţionalitatea instituţiilor de stat etc”.

Potrivit lui Ion Sturza, e o ipoteză ca între Blocul ACUM şi PSRM să fie creat un Guvern tehnic pentru o perioadă definitivată, pentru a administra problemele stringente, de a avea o alianţă conjuncturală în Parlament şi de a începe pas cu pas a implementa o agendă de destructurizare a oligarhiei din Moldova. „O coaliţie situaţională, cu o agendă definită politic clară şi această agendă ar avea o denumire generică: revenirea la normalitate”, a spus Ion Sturza.

Problema în Republica Moldova, crede fostul premier, „nu-i că sunt de stânga sau de dreapta, mai mulţi pro-ruşi sau pro-europeni, problema e că nu există astăzi stat, instituţiile statului nu funcţionează pentru cetăţeni, pentru economie, nu este un program de viitor, este un corporate guvernat de un singur om, aşa cum vede el şi care astăzi, practic, total toţi sunt dependenţi de mofturile, de starea de spirit, de sănătatea unui singur om, iar lucrurile astea trebuie oprite”.

Fostul premier consideră că a avea alegeri la toamnă, chiar şi concomitente cu cele locale, poate să schimbe chiar şi scorul obţinut în aceste alegeri. Totodată, spune că nu crede că cineva îşi doreşte alegerile anticipate, deşi a rămas foarte puţin timp pentru a crea o coaliţie şi a începe a forma organele de conducere ale Parlamentului şi Guvernului. Potrivit lui Ion Sturza, chiar dacă Igor Dodon, liderul informal al PSRM, şi-ar dori să creeze o alianţă cu PDM, dependenţa de poziţia fermă a Moscovei, nu-i permite lui să creeze această coaliţie.

Potrivit lui Ion Sturza, există o multitudine de probleme care s-au acumulat de-a lungul timpului la nivel interuman, dar unul dintre elementele acestei ecuaţii este Partidul Democrat, care, istoric vorbind, întotdeauna a fost piesa mai mică, dar importantă care a sudat coaliţiile. Fostul premier spune că liderul PDM, Vlad Plahotniuc, „îşi doreşte să continue să guverneze, aşa cum a guvernat în ultimii 5-6 ani, de unul singur să decidă. Însă, acum, ecuaţia s-a complicat, avem trei grupe distincte în Parlament, care au agende diferite, reprezintă interese diferite.

Ion Sturza opinează că foarte mult se mediatizează întâlnirile şefului statului la Moscova sau cu ambasadorul Federaţiei Ruse. În acelaşi timp, Igor Dodon s-a întâlnit de nouă ori până acum, anul acesta, cu ambasadorul SUA. Fostul premier mai spune că UE mai mult este inexistentă. „Eu nu exclud şi o înţelegere tacită între Federaţia Rusă şi SUA pentru statalizarea Republicii Moldova. Nimeni nu-i cointeresat să aibă loc un haos şi o debandadă în Republica Moldova”, afirmă Ion Sturza.

Fostul premier consideră că în aceste condiţii rămâne în continuare problema la toţi ce se întâmplă cu Vlad Plahotniuc, care îi e rolul şi la ce el pretinde după aceste alegeri.