EXTERN

Un autobuz cu 65 de cetăţeni ai R. Moldova, oprit de poliţia din Olanda. Şoferul şi colegul său, bănuiţi de trafic de persoane

post-img

Un autobuz ce transporta 65 de cetăţeni ai Republicii Moldova, inclusiv copiii, a fost oprit de poliţiştii de frontieră din Olanda. Potrivit presei olandeze, toţi cei 65 de oameni au solicitat statut de azil, iar şoferul şi însoţitorul, ambii cetăţeni ai Republicii Moldova sunt arestaţi, fiind suspectaţi de trafic de persoane.

Poliţia a fost alertată de personalul centrului de azil când a văzut că un grup de aproximativ 20 de persoane părăseau autobuzul şi se îndreptau spre centru. Fusese parcat la vreo 500 de metri distanţă, mai scrie presa olandeză.

Este a doua oară într-o săptămână când un grup de moldoveni au fost ridicaţi de poliţie, scrie presa olandeză. Vinerea trecută, 19 persoane au fost găsite într-un autobuz fără acte corespunzătoare, iar şoferul în vârstă de 34 de ani a fost arestat.

În total, 204 cetăţeni ai Republicii Moldova au solicitat azil în Olanda în luna octombrie, devenind astfel al doilea cel mai mare grup de refugiaţi, după sirieni.

„Suntem cu ochii pe acest subiect, este ceva nou ca să ajungă astfel de grupuri mari în Olanda”, a declarat, pentru RTV Noord, purtătorul de cuvânt al poliţiei de frontieră, Stan Verberkt. „Vom afla de ce vin în Olanda.”

Presa olandeză mai scrie că R. Moldova, mărginită de România şi Ucraina, este cea mai săracă ţară din Europa.