EXTERN

Proteste în Turcia, după creşterea „masivă” a preţurilor la electricitate. Se cere demisia lui Erdogan şi a guvernului

post-img

Mii de turci au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva creşterior „masive” a preţurilor la electricitate şi au cerut demisia preşedintelui Recep Erdogan şi a guvernui. În Mardin, oraş situat în sud-estul ţării, mai mulţi protestatari au fost arestaţi, după ce forţele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă, informează presa independentă din Turcia.

Protestele au avut loc în provinciile vestice Izmir şi Mugla şi în provinciile sud-estice Mardin, Agri şi Diyarbakır. Autoritatea naţională de reglementare a energiei din Turcia a anunţat creşterea, de la 1 ianuarie, a preţurilor la electricitate cu 50% pentru consumatorii casnici şi cu peste 100% pentru consumatorii industriali.

În acelaşi timp, au crescut şi preţurile la gaze, într-un moment în care Turcia se confruntă cu o inflaţie-record de 48,7 la sută. Unele alimente din Turcia au ajuns atât de scumpe, încât aproape nimeni nu şi le mai poate permite. 

În unele supermarketuri s-au montat sisteme antifurt la rafturile cu brânzeturi, cafea, ciocolată, ulei de floarea soarelui şi chiar nuci. În oraşul Bursa, proprietarii a 77 de cafenele, cluburi şi restaurante au închis, în semn de protest, curentul între 9 şi 10 seara şi şi-au servit clienţii la lumina lumânărilor.

În provincia Mardin, demonstranţii au strigat Erdogan, demisia!” şi „Jos guvernul!”. Unii protestatari au fost reţinuţi de poliţie. Preşedintele turc Recep Erdogan a anunţat în decembrie că salariul minim din Trucai va creşte cu 50% în 2022. Lira turcească s-a depreciat cu 37% faţă de dolari de la începutul lui septembrie 2021 şi până în prezent.