EXTERN

Mariupol e în faza de dezastru umanitar. Oamenii, blocaţi în oraş, topesc zăpada sau caută apă în conductele subterane

post-img

Imagini dramatice din Mariupol, unde oamenii sunt omorâţi de armata rusă, care nu face nicio diferenţă între civili şi militari. Din blocurile bombardate continuu nu se mai poate folosi niciun lucru.

Oraşul este în faza de dezastru umanitar, spune organizaţia Medici fără Frontiere. Potrivit acesteia, locuitorii nu mai au apă curentă de o săptămână, oamenii topesc zăpada sau încearcă să găsească apă în conductele subterane. Nu există alimente suficiente, multe persoane mor din cauza lipsei de medicamente.

În oraş e o atmosferă de panică şi există temerea că unii locuitori vor încerca să părăsească oraşul pe cont propriu nu prin coridorul umanitar, ceea ce i-ar expune artileriei ruseşti, scrie digi24.ro.

Într-un mesaj online, vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a declarat sâmbătă că nimeni nu a reuşit să părăsească oraşul asediat Mariupol. Ea a învinovăţit pentru asta forţele ruseşti. La rândul său, Moscova a acuzase anterior forţele ucrainene că au blocat intenţionat oamenii acolo.

Noi imagini din satelit arată distrugerile din Mariupol

Fotografii realizate din satelit puse la dispoziţie de compania privată americană Maxar Technologies arată pagubele importante suferite de infrastructura rezidenţială şi civilă din oraşul Mariupol din sud-estul Ucrainei.

În partea vestică a oraşului-port sunt vizibile incendii, în timp ce zeci de blocuri de locuinţe au fost grav avariate de bombardamentele şi obuzele ruseşti.

Cel puţin 1.582 de civili din Mariupol au fost ucişi ca urmare a bombardamentelor ruseşti, a declarat vineri consiliul municipal, un bilanţ care nu poate fi verificat din surse independente, precizează BBC.

Sâmbătă, Rusia a afirmat că a capturat zone de la periferia oraşului, dar ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba susţine că oraşul rămâne sub controlul Kievului.

Mariupol se află într-o poziţie strategică pe coasta Mării Negre, împiedicând forţele ruseşti din estul Ucrainei să aibă un culoar de legătură terestră cu trupele Moscovei care au invadat Ucraina dinspre peninsula anexată Crimeea.