EXTERN

„Este posibilă o lovitură de stat în Rusia?” Cercetător al stalinismului, Stephen Kotkin, despre regimul Putin

post-img

Cercetătorul Stephen Kotkin, al cărui principal interes academic este stalinismul, într-un interviu pentru The New Yorker, a vorbit despre cum arată războiul din Ucraina în contextul istoriei lumii.

„Nu m-aş identifica cu şcoala realistă politică — în special George Kennan şi John Mearsheimer — şi nu aş susţine că atacul Rusiei asupra Ucrainei a fost imprevizibil sau că a fost provocat de acţiunile NATO. Nu, Rusia a fost o autocraţie militantă cu mult înainte de apariţia NATO şi tot ceea ce se întâmplă este destul de în conformitate cu politica sa obişnuită”, a spus Stephen Kotkin, în interviul oferit pentru The New Yorker, citat de Meduza.

Rusia este o ţară cu o cultură surprinzător de bogată, dar în acelaşi timp cu un complex puternic de exclusivitate proprie. În acelaşi timp, ambiţiile ei aproape întotdeauna nu au coincis cu capacităţile ei reale.

Despotismul lui Putin a distrus metodic mecanismele de control al feedback-ului. Putin însuşi crede în propria sa propagandă? Probabil. Cel puţin el crede cu siguranţă că ucrainenii nu sunt o naţiune adevărată, ci un descendent al ruşilor. Şi mai crede în faptul că forţele armate ale Rusiei sunt atât de bune încât sunt capabile să efectueze o lovitură de stat în câteva zile.

Apropo, despre lovitura de stat. Să ne uităm la două exemple istorice. Primăvara de la Praga, 1968. Tancurile sovietice intră în Praga şi opresc acolo construcţia „socialismului cu chip uman”. Primul secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist din Cehoslovacia, Alexander Dubcek, este dat jos de la putere şi se dovedeşte că pur şi simplu nu era persoană care să-l înlocuiască. Nu a fost nicio înlocuire controlată de guvern.

Un alt exemplu este guvernul marionetă al lui Babrak Karmal, pe care Uniunea Sovietică l-a instalat în Afganistan. Pentru a menţine acest regim, au fost aduse trupe în ţară. Şi acest lucru a escaladat destul de repede într-un conflict militar la scară largă, în care, după cum ştim, URSS a fost blocată timp de zece ani.

Ucraina ar fi putut fi o versiune „de succes” a Afganistanului, dar asta nu s-a întâmplat. S-a dovedit că Volodimir Zelenski nu este deloc un bufon de la televizor, ci un lider curajos al naţiunii. Dar cea mai mare surpriză pentru Putin a fost că Occidentul „decadent” i-a dat o respingere atât de consolidată. Când spun „Vest” nu mă refer la geografie, mă refer în primul rând la valori.

Rusia este un stat poliţienesc, dar economia este condusă de oameni geniali care au oferit ţării stabilitate macroeconomică. Oligarhii nu au fost niciodată o putere reală în Rusia: erau controlaţi complet de Putin. Le-a tăiat aripile. Au lucrat pentru el. Dacă nu ar lucra pentru el, şi-ar putea pierde banii.

În Rusia, nu a existat niciodată un contract social „creştere economică în schimbul libertăţii”. Autocraţiile bogate în resurse nu au nevoie de un astfel de tratat: oricum pot supravieţui fără impozite. Nu datorează nimic, nici măcar creşterea economică. Şi nu poţi cere nimic de la ei.

Pe ce se bazează, deci, regimul lui Putin? Despre povestirea iscusită. Poveşti despre măreţia Rusiei şi conspiraţiile globale cărora Rusia le rezistă cu succes. Cenzura se manifestă nu numai prin ascunderea informaţiilor nedorite, ci şi prin promovarea agresivă a informaţiilor de care [regimul] are nevoie.

Nu ştim dacă sancţiunile vor funcţiona. Din păcate, este imposibil să dezactivezi conturile lui Putin separat, pur şi simplu nu le are. Portofelul lui este tot din Rusia. Cele mai dureroase sancţiuni ar trebui să vizeze deconectarea Rusiei de tehnologia occidentală: Rusia ar trebui să se transforme în cele din urmă într-un deşert tehnologic.

Asta nu înseamnă că armata rusă este blocată în Ucraina: dar va avea nevoie în curând de un respiro pe care cel mai probabil nu şi-l poate permite. Urmează o altă problemă - cum se asigură regimul de ocupaţie în Ucraina. Rusia, în primul rând, nu va avea puterea să facă acest lucru şi, în al doilea rând, nu există o singură persoană în Ucraina care să fie gata să acţioneze ca colaborator cu Rusia. Le va fi greu.

Este posibilă o lovitură de stat în Rusia? Şanse pentru asta sunt mereu. Dar trebuie să înţelegem că Putin s-a înconjurat în mod deliberat de oameni nu cei mai străluciţi - apropo, Stalin a făcut acelaşi lucru. El joacă, de asemenea, vechiul joc politic de a se preface a fi nebun, care este un instrument de şantaj foarte la îndemână. Este gata să arunce o bombă nucleară asupra Europei? Nu mai putem fi atât de siguri [că nu va face].

Dacă vă amintiţi metafora lui Sun Tzu, inamicul trebuie să părăsească „podul de aur” - adică calea de evacuare. Iar diplomaţia va juca cel mai probabil rolul unui astfel de pod - aici principalii actori vor fi Finlanda, Israelul, cu preşedinţii cărora Putin a stabilit contacte. Cu un grad mai mic de probabilitate, China se poate alătura acestui proces, care acum urmăreşte îndeaproape şi învaţă din ceea ce se întâmplă.

Statele Unite şi alte ţări occidentale nu stau deoparte: ajută Ucraina cu arme şi oferă, de asemenea, sprijin serios în războiul cibernetic - acesta este un alt front. Serviciile de informaţii americane sunt din ce în ce mai bune – spre deosebire de Rusia, care învăţă din greşelile sale. Principalele eforturi ale Statelor Unite şi ale aliaţilor sunt concentrate pe de-escaladare, iar retorica împotriva lui Putin este extrem de maximalistă aici. Din păcate, ridică brusc miza, simţind că cu fiecare pas al Occidentului are mai puţin de pierdut.