ECONOMIC

Andrei Spînu: La preţul de achiziţie de 646 de dolari tariful ar putea fi de 14,6 lei

post-img

Dacă se menţine preţul actual de achiziţiei a gazului, tariful pentru consumatorii finali ar putea fi ajustat în creştere până la 14,6 lei. O spune vicepremierul Andrei Spînu, potrivit căruia calculele preliminare arată că, dacă preţul cu care se cumpără gaz de la Gazprom rămâne ridicat, Moldovagaz va fi obligată să solicitate ANRE o majorare de tarif.

Totuşi, potrivit oficialului, ajustarea în creştere a tarifului va fi una temporară, în condiţiile în care preţul gazului înregistrat la burse este în scădere, notează IPN.

Vicepremierul Andrei Spînu spune că deja sunt făcute calculele preliminare privind majorarea tarifului în eventualitatea menţinerii unui preţ înalt de achiziţie a gazului. Potrivit oficialului, dacă în luna februarie se va menţine preţul de 646 de dolari pentru o mie de metri cubi, o creştere a tarifului ar fi inevitabilă. Totuşi, prognozele pieţei internaţionale sunt îmbucurătoare, iar preţul la gazele naturale este pe un trend descendent, spune vicepremierul.

„La preţul de 646 de dolari care este acum s-ar impune o creştere de tarif, pe care trebuie s-o anunţe Moldovagaz în baza calculelor. În acelaşi timp, preţul la gaz în primele 10 zile ale lunii ianuarie este în scădere, ceea ce ne face să presupunem că în luna februarie vom avea un preţ de achiziţie mai mic decât în ianuarie, asta ar înseamnă că în februarie preţul de achiziţie să fie iar de 450 de dolari sau 430, n-avem de unde să ştim pentru că piaţa este imprevizibilă. De aceea, cel mai corect ar fi să facem declaraţii despre creşterea tarifului după data de 20 ianuarie. După data de 20 ianuarie vom şti cu aproximaţie care va fi preţul de achiziţie pentru februarie, în funcţie de asta Moldovagaz va face calcule”, a spus Andrei Spînu în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

Deşi anterior anunţa că tarifele ar trebui stabilite pentru o perioada de 14 luni, pentru ca să existe predictibilitate pentru cetăţeni şi pentru mediul de afaceri, acum vicepremierul Andrei Spînu spune că, dacă tarifele vor creşte, majorarea nu va fi menţinută mult timp.

„Din calculele preliminare, ar fi vorba despre un tarif de 14,6 lei, dacă se menţine actualul preţ. Dar avem şi veşti bune, în ultimele zile preţul la gazele naturale la burse scade. În mod normal, acest preţ de 646 de dolari nu ar mai trebui să se repete, pentru că suntem în perioada când ieşim deja din iarnă şi piaţa europeană se aşteaptă că va scădea consumul de gaze în perioada următoare. Respectiv, în mod normal, preţul ar trebui să scadă. Chiar dacă s-ar face ajustări de tarif, aceste ajustări ar fi pe termen scurt, pe o lună-două, ca să asigurăm plăţile curente de gaz către Gazprom”, a mai spus Andrei Spînu.

Potrivit Moldovagaz, preţul de achiziţie al gazelor naturale, furnizate de Gazprom constituie, în luna ianuarie 2022, 646 dolari pentru mia de metri cubi. Majorarea este justificată prin creşterea cotaţiilor la bursele europene de gaze. În prezent, tariful pe care îl achită consumatorii finali pentru gazele naturale, este de 11,08 lei, cu TVA inclus.