ACTUALITATE

Schiţele de proiect ale monumentului dedicat Regiei Maria a Românei, care se va construi în centrul Chişinăului, au fost prezentate unei comisii de experţi

Monumentul dedicat Regiei Maria a Românei, care se va construi în centrul Chişinăului, este tot mai aproape de realizare. Astăzi au fost prezentate unei comisii de experţi schiţele de proiect ale monumentului. Specialiştii au la dispoziţie 5 zile să aleagă autorul lucrării dintre cei patru sculptori participanţi la concurs.

Membrii juriului au examinat ofertele celor patru sculptori, ce vor rămâne sub anonimat până la anunţarea câştigătorului. Dintre variantele expuse, va fi aleasă cea care va corespunde cel mai mult criteriilor împuse.

ION NEGREI, istoric, preşedintele juriului: "Noi credem că în primul rând când vorbim din regină trebuie să domine acele simboluri ale regalităţii, coroana, clasa regală. Am aşteptat în primul rând mai multe oferte, dar avem doar patru, unele mai reuşite alte mai puţin reuşite."

După ce va fi anunţat câştigătorul urmează negociarea preţului. Este necesar şi avizul de la Ministerul Culturii. Costul proiectului ar putea fi şi de câteva zeci de mii de euro, bani ce ar urma să fie strânşi din donaţii.

IULIAN RUSANOVSCHI, iniţiator proiect: "Aş vrea să îndemn toţi oamenii de bună credinţă care posibilitatea să se susţină financiar, să ni se alăture nouă. Este vorba de Asociaţia MONUMENTUM. Noi ne propunem ca această statuie să o inagurăm cât de curând posibil."

Monumentul Reginei Maria ar urma sa fie edificat în curtea Liceului Gheorghe Asachi, din Chişinău, una dintre cele mai vechi instituţii de învăţământ din Republica Moldova. Statuia va avea patru metri şi va fi turnată din bronz pe un postament, de doi metri înălţime, din piatră de Cosăuţi. Regina Maria este o personalitate de excepţie a istoriei naţionale. Ea a avut un rol crucial în destinul şi evoluţia României. A fost o adevărată luptătoare, fondatoare a Comitetului Automobilelor Sanitare "Regina Maria" în Franţa şi  organizatoare a numeroase spitale de campanie din Primul Război Mondial.