ACTUALITATE

Ion Tăbârţă: Sursa alternativă reală de gaz pentru Republica Moldova este doar gazoductul Iaşi - Chişinău

post-img

„Noi înţelegem activitatea guvernului nostru de a negocia la Kiev, în Polonia, la Moscova, dar nu avem delegaţii guvernamentale consistente pentru a negocia problema gazului cu România, mai ales că avem gazoductul Iaşi-Chişinău, care este, într-adevăr, o sursă alternativă”, a declarat Ion Tăbârţă la emisiunea Punctul pe AZI de la TVR MOLDOVA.

Analistul a menţionat că, pe cât de des sunt bătute cărările în alte capitale, Republica Moldova ar trebui să aibă discuţii tot atât de dese cu Bucureştiul.

„Chiar dacă, în final, vom cumpăra anumite cantităţi de gaz din Rusia sau vom avea contract cu Gazprom, dacă dorim să ne fortificăm dicuţiile cu Gazprom, sursa alternativă reală este doar gazoductul Iaşi-Chişinău. În rest, ce cumpărăm volume simbolice de gaz nu sunt argumente pentru negociatorii ruşi, care au negociat la dimensiuni mult mai mari decât Republica Moldova”, a spus analistul politic.

Potrivit lui Ion Tăbârţă, dacă Republica Moldova va avea o dicuţie serioasă cu Bucureştiul cu perspective reale, atunci Rusia se va mai gândi la anumite cedări.

„Vrem, nu vrem, dar relaţia cu România este una specială cu România. Acest lucru l-au negat de guverne care s-au condus de nişte greşeli sovietice sau s-au condus de o obedienţă exagerată, dusă uneori la ridicol, faţă de Rusia”, a declarat Ion Tăbârţă.

Fostul deputat Alexandru Slusari a spus în cadrul emisiunii că nu este cazul să fie încheiat un contract cu Gazprom pe o perioadă mai mare de un an.

„Un contract de lungă durată l-am putea semna dacă ar fi nişte reduceri considerabile, semnificative, dar mi se pare că, în ce priveşte gazoductul Iaşi-Chişinău, noi trebuie să fim mai flexibili”, a declarat fostul deputat.

Alexandru Slusari a mai precizat că ar prefera ca Republica Moldova să aibă un contract predictibil.

„Varianta ideală este să avem contract cu România. Sper că, dacă nu toamna aceasta, la anul vom avea această diversificare reală a surselor de gaz”, a menţionat fostul deputat.