Recomandari

Sâmbătă la emisiunea „TRADIŢII”-ANDREI TIHON: „Buciumul mi-a înnobilat numele”

post-img

Tradiţia nu este altceva decât puntea dintre generaţii, elementul care ne identifică indiferent de spaţiu şi timp. Îmbogăţim acest tezaur zi de zi, inclusiv prin contribuţia meşterilor care cioplesc taine în măduva lemnului.


Această ediţie ne-a adus la Orhei, în satul Neculăeuca, unde activează un personaj unic prin felul lui de a fi, dar şi prin arta pe care o promovează. Andrei Tihon este singurul meşter popular din Republica Moldova care face buciume. Are studii de pictură, arhitectură, a activat o perioadă în Chişinău, dar a revenit în satul de baştină, acolo unde sufletul  lui vibrează şi creează. 
 
 Emisiunea „TRADIŢII” de sâmbătă, 29 ianuarie, de la TVR MOLDOVA, ne invită să-l cunoaştem pe Meşterul Faur care spune că buciumul i-a înnobilat numele şi l-a făcut să fie cunoscut în întreaga lume. Acum 35 de ani, a confecţionat primul bucium, iar de atunci a creat peste 200 de instrumente. Unele se află în patrimoniul cultural al Republicii Moldova, la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală. De asemenea, are două buciume la Muzeul Astra din Sibiu, acolo unde a fost prima dată la o expoziţie. 
 
Andrei Tihon: „Orice lucrare porneşte de la schiţă. Eu fac toate măsurătorile şi, respectiv, ştiu care este dimensiunea fiecărui bucium. Cineva alege să pună orice bucată de lemn pe foc, dar mâinile mele au menirea să prelungească viaţa lemnului şi să o facă mai interesantă”.
 

Emisiunea „TRADIŢII” poate fi urmărită în fiecare sâmbătă, de la ora 13.00, la TVR MOLDOVA (reluare - miercuri, de la ora 11.00) şi pe TVR INTERNAŢIONAL, lunea, de la ora 10.00.
 
Programul, realizat şi prezentat de jurnalista Tatiana Slivca, pune în valoare patrimoniul naţional - material şi imaterial - şi promovează obiceiurile românilor de pe ambele maluri ale Prutului.