POLITIC

Viorel Cibotaru: Prezenţa ilegală a trupelor ruse pe teritoriul R. Moldova constituie un risc permanent la adresa securităţii statului

Prezenţa ilegală a trupelor ruse pe teritoriul R. Moldova constituie un risc permanent la adresa securităţii statului. Declaraţia aparţine directorului Institutului European de Studii Politice din Republica Moldova, Viorel Cibotaru şi a fost făcută în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

„Starea relaţiilor R. Moldova cu Federaţia Rusă nu s-a îmbunătăţit prea mult în nici în guvernarea precedentă care îşi demonstra permanent loialitatea. Am rămas la acelaşi nivel care a fost şi în alte perioade. Nu văd cum poate fi mai rea situaţia decât a fost până acum. Desigur că prezenţa ilegală a trupelor ruse pe teritoriul R. Moldova, inclusiv şi această stare a forţelor aşa numite proclamate transnistrene, care sunt comparabile cu potenţialul militar al R. Moldova, constituie un risc permanent la adresa securităţii Republicii Moldova şi din păcate, poate fi activizată în orice moment de Federaţia Rusă”, a declarat Viorel Cibotaru. 

Viorel Cibotaru susţine că prezenţa trupelor ruseşti pe teritoriul R. Moldova constituie un risc permanent în adresa securităţii. Acesta susţine conflictul transnistrean ar putea fi soluţionat dacă Republica Moldova ar avea un plan bine pus la punct.

„Ca să soluţionăm conflictul transnistrean, trebuie foarte clar să ne exprimăm cum vedem noi această transformare, cum vedem această reintegrare, ce îşi doreşte clasa politică şi poporul R. Moldova şi să existe cel puţin o înţelegere majoritară, ce vrea R. Moldova, cum vede ea rezolvarea conflictului transnistrean pe puncte şi apoi să  negociem această viziune”, a mai precizat Viorel Cibotaru.

În context, preşedintele Centrului de Prevenire a Conflictelor din România, Iulian Chifu, a menţionat că pentru un stat mic, asemeni R. Moldova, cel mai bun aliat este dreptul internaţional.

„Cel mai bun aliat al unui stat mic este dreptul internaţional. Lumea bazat pe reguli este susţinută de toată comunitatea democraţiilor. E natural că nu poate nimeni să te apere dacă tu nu îţi respecţi principiiele. O afirmare de principii cum am văzut la Platforma Crimeea de către preşedintele Maia Sandu este cea mai mare importantă formulă de apărare pentru că antrenează toată această susţinere”, a precizat Iulian Chifu.