POLITIC

VIDEO. Republica Moldova şi SUA marchează 25 de ani de relaţii bilaterale

Peste 40 de acorduri, asistenţă economică, politică şi socială – un sfert de secol de istorie şi realizări.

În acest an, Republica Moldova şi Statele Unite ale Americii marchează 25 de ani de relaţii bilaterale. Diplomaţii care au stat la baza acestei colaborării s-au revăzut astăzi la Chişinău.
 
Studenţii Universităţii Libere Internaţionale din Moldova au avut astăzi ocazia să cunoască istoria de la cei care au făcut-o. Mary Pendleton este primul ambasador al Statelor Unite în Republica Moldova. Spune că  drumul spre ţara noastră, la scurt timp după obţinerea independenţei, a fost o adevărată provocare. Incertitudinea politică, dar şi economică a creat dificultăţi la deschiderea ambasadei de la Chişinău. Dar au reuşit pentru că aveau un scop bine definit – de a ajuta tinerele state care tocmai scăpasera de totalitarism.
 
La scurt timp a fost delegat şi primul ambassador al Republicii Moldova în SUA. Nicolae Ţâu recunoaşte că a fost o perioadă dificilă, dar care a adus roade după un sfert de secol.
 
Actualul ambasador al Statelor Unite, James Pettit, s-a referit şi la dialogul strategic dintre cele două state, iniţiat acum doi ani la Washington.

Tinerii prezenţi la întâlnire s-au arătat interesaţi de situaţia politică din ţară, de susţinerea Statelor Unite în acest sens, dar şi eventuale soluţii pentru rezolvarea conflictului transnistrean.
 
Întâlnirea diplomaţilor este un proiect al Ambasadei SUA din Republica Moldova, cu ocazia aniversării a 25-a  de la stabilirea relaţiilor bilaterale intre cele două state. În prezent, Republica Moldova nu are un ambasador în Statele Unite. Dar Premierul Pavel Filip i-a transmis preşedintelui Dodon o listă cu nouă candidaţi pentru această funcţie.