POLITIC

VIDEO. Reprezentanţii UE monitorizează cheltuirea banilor din fonduri europene

post-img

Republica Moldova nu trebuie să mai aştepte să fie condusă din exterior, ci să-şi asume responsabilitatea pentru propriul viitor. Declaraţia aparţine şefului delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Pirkka Tapiola, făcută în exlusivitate la emisiunea Punctul pe Azi de la TVR Moldova.

În ciuda crizei politice şi a celei financiare din ultimii doi ani din Republica Moldova, exporturile acestei ţări spre piaţa europeană au crescut considerabil, spune şeful delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău. Ţara se bucură şi de mai multe investiţii, dar stagnează la capitolul reforme. Acestea rămân mai mult pe hârtie, spune ambasadorul Uniunii Europene.
 
„Noi, Uniunea Europenă, putem să ajutăm, să susţinem, să aducem cele mai bune practici, să aducem cei mai buni experţi din lume şi am făcut deja acest lucru. Un singur lucru nu putem – să facem reforme în locul vostru. Multe lucruri s-au modificat în ceea ce priveşte legislaţia, dar mai rămân întrebări în ceea ce priveşte voinţa politică şi anume în domeniul justiţiei, înainte ca aceasta să devină reală” a declarat şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola.
 
Tocmai de aceea, Uniunea Europeană monitorizează strict modul în care sunt aplicate investiţiile europene.
 
„Logica este în felul următor: mai întâi reformele, după care vin şi banii. Noi urmărim foarte atent aceste procese. Avem o cultură de răspundere adânc înrădăcinată pentru tot ce facem noi aici. Câteodată sunt destul de dur şi de aceea unii din această ţară nu mă plac atât de mult. Atunci când începi să oferi asistenţă unei ţări, mai întâi se face investiţia în baza calităţii strategiilor, în baza angajamentelor şi politica este să crezi în ceea ce ţi se spune, pentru că aşa se întâmplă în societăţile noastre. Dacă cineva vorbeşte despre un program şi spune că va face anumite lucruri, atunci aştepţi să le şi facă. Din experienţă am observat că implicarea locală nu s-a manifestat întotdeauna” menţionează şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola.
 
E timpul ca Republica Moldova să îşi asume responsabilitatea acţiunilor şi declaraţiilor pe care le face, mai spune oficialul european: „Sunt în Moldova de 3 ani şi jumătate şi am observat că oamenii au aceste aşteptări că va veni cineva fie de la Bruxelles, de la Moscova sau de la Bucureşti ca să aibă grijă de ei. Să aibă grijă ca lucrurile să meargă bine. Cu 25 de ani în urmă, Republica Moldova a devenit o ţară independentă. Independenţa şi suveranitatea cere ca Republica Moldova să-şi asume responsabilitatea pentru propriul său viitor. Uniunea Europeană şi alţi parteneri sunt alături pentru a ajuta, dar până la urmă nu suntem noi cei care să facem reformele. ”
 
În ceea ce priveşte declaraţiile preşedintelui Igor Dodon privind eventuale discuţii în format trilateral despre acordul de asociere cu Uniunea Europeană, Pirkka Tapiola spune că Uniunea Europeană are un acord bilateral cu Republica Moldova şi nu va accepta implicarea unei părţi terţe.
Mai jos vă îndemnăm să vizionaţi emisiunea în întregime: