POLITIC

ULTIMA ORĂ. Autorităţile din regiunea transnistreană cer „rezolvarea definitivă” a conflictului transnistrean, după ce R. Moldova a semnat cererea de aderare la UE

post-img

Autorităţile neconstituţionale din Stânga Nistrului anunţă că "pun punct procesului de reglementare transnistreană" şi cer Guvernului Rep. Moldova şi comunităţii internaţionale recunoaşterea independenţei regiunii, după ce preşedinta Maia Sandu a semnat cererea de aderare la UE.

Aşa-zisul minister de externe de la Tiraspol se declară nemulţumit de faptul că autorităţile de la Chişinău nu s-au consultat cu regiunea transnistreană înainte de a semna cererea.

„Depunerea de către conducerea Republicii Moldova a unei cereri de aderare la Uniunea Europeană este o decizie geopolitică care duce la schimbarea graniţelor internaţionale şi a sferelor de influenţă în spaţiul regional şi la schimbarea radicală a circumstanţelor reglementării definitive a relaţiilor moldo-transnistrene. Depunerea cererii de aderare la UE, în contextul unui conflict de lungă durată nerezolvat între Transnistria şi Moldova, fără a ţine cont de opinia noastră şi fără consultări în formatele de negociere existente, pune capăt procesului de soluţionare, care necesită formalizare juridică internaţională urgentă”, se spune într-o declaraţie publicată pe site-ul aşa-zisului minister de externe din regiune..

„În noile circumstanţe, solicităm părţii moldoveneşti să iniţieze un dialog cu Transnistria în scopul unei reglementări civilizate definitive a relaţiilor bazate pe existenţa paşnică, de bună vecinătate a două state independente prin semnarea unui acord interstatal cuprinzător. Facem apel la ONU, OSCE, la mediatori şi observatori, la comunitatea internaţională în ansamblu, cu cererea de a recunoaşte realitatea care există de mai bine de treizeci de ani sub forma Republicii Moldoveneşti Nistrene, să asigure respectarea dreptului poporului transnistrean la autodeterminare şi să stabilească relaţii diplomatice cu Transnistria”, se mai spune în comunicat.