POLITIC

Secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), Mathias Cormann, efectuează, vineri, o vizită oficială la Bucureşti. În urmă cu două zile, Consiliul OCDE a decis deschiderea discuţiilor de aderare cu România, notează stiriletvr.ro

Deschiderea negocierilor de aderare la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică este cel mai notabil rezultat al României după aderarea la NATO şi UE şi va implica recunoaşterea statutului de economie de piaţă funcţională şi democraţie consolidată, a afirmat premierul Nicolae Ciucă.

„Este primul obiectiv al Guvernului realizat în scurta vreme de la preluarea mandatului. Deschiderea negocierilor de aderare la OCDE este un succes în sine. Aceasta atestă importanţa pe care statul român o acordă obiectivelor strategice de politică externă a României. Pe bună dreptate poate fi considerat cel mai notabil rezultat după aderarea la NATO şi Uniunea Europeană, pentru că aduce ţara noastră mai aproape de un etalon care va implica recunoaşterea statutului de economie de piaţă funcţională şi democraţie consolidată. Această decizie a Consiliului OCDE pe care o salutăm şi pentru care îi mulţumesc încă o dată domnului secretar General Mathias Cormann pentru sprijin este o nouă etapă a unui drum pe care românii l-au ales după Revoluţia din decembrie 1989, acela de a fi parte a Uniunii Europene, de a fi aliaţi de nădejde în NATO şi de a pune bazele dezvoltării României împreună cu cele mai dezvoltate ţări ale lumii", a afirmat Ciucă, la o conferinţă comună cu secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, Mathias Cormann.

El a spus că începerea negocierilor de aderare reprezintă "un succes de etapă", pentru că obiectivul strategic al României este obţinerea statutului de membru al OCDE.

Prin aderarea la OCDE, România se angajează să îndeplinească toate criteriile care decurg din statutul de membru al acestui club select şi o vom face pentru că aceste criterii sunt, pe de o parte, în fibra naţiunii noastre, iar, pe de altă parte, ţin de potenţialul strategic şi avantajele competitive pe care ţara noastră le are. Primul criteriu - apartenenţa la un set comun de valori şi principii - decurge şi din statutul nostru de membri ai Uniunii Europene şi NATO şi al beneficiilor pe care România le-a avut de la aderarea la cele două organizaţii. Este vorba despre principiile democraţiei şi ale economiei de piaţă, performanţa economică, bună guvernanţă şi statul de drept, drepturile omului, participarea activă la organizaţiile internaţionale şi regionale relevante, asistenţa pentru dezvoltare", a adăugat Ciucă.

El a susţinut că Produsul Intern Brut al României a depăşit 220 de miliarde de euro, faţă de aproximativ 98 de miliarde de euro în anul 2005.

Premierul a afirmat că procesul de aderare va permite României să continue reformele necesare şi să fructifice avantajele şi beneficiile care vor decurge din acest proces, de la îmbunătăţirea ratingului de ţară până la atragerea investiţiilor străine.

Premierul a salutat, la evenimentul de lansare a studiului "Economic Survey of Romania", organizat la Palatul Victoria, decizia Consiliului OCDE, de iniţiere a discuţiilor de aderare cu România şi a mulţumit acestuia pentru tot efortul depus ca sa se deblocheze extinderea organizaţiei.

„România a convocat Comitetul Inter-Ministerial pentru admiterea în OCDE care a avizat, în şedinţa din 26 ianuarie, asumarea ataşamentului României la principiile, valorile şi standardele organizaţiei, aşa cum sunt întărite şi dezvoltate în cele două documente ale OCDE “Declaraţia privind viziunea OCDE” şi “Declaraţia ministerială a Consiliului din 2021”, a adăugat premierul.În acest moment, România este aderentă la 6 din cele 8 standarde esenţiale pentru aderare:
● Declaraţia privind Investiţiile;
● Principiile Guvernării Corporatiste
● Principiile pentru Elaborarea Politicilor Internetului;
● Recomandarea Bunelor Practici în Statistică;
● Cadrul Inclusiv al BEPS – Erodarea Bazei şi Schimbarea Profitului;
● Forumul Global al Transparenţei şi Schimbului de Informaţie;
În lunile următoare, România va începe activităţile aferente aderării la Codurile de liberalizare şi şi-a exprimat deja intenţia de a adera la Convenţia OCDE Anti-Mită.
Între proiectele pe care România le dezvoltă deja cu OCDE se află şi Studiul economic pentru România, care arată angajamentul ferm în ceea ce priveşte aderarea la organizaţie.
Studiul este o radiografie a realităţilor socio-economice ale României şi oferă factorilor de decizie recomandări extrem de utile, în vederea implementării acelor măsuri menite să genereze dezvoltare şi bunăstare pe baze inteligente, sustenabile şi incluzive.
Studiul include mai multe referinţe la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României, aprobat în luna septembrie de Comisia Europeană, şi se concentrează în mod corect pe domeniile în care investiţiile sunt urgent necesare.

Secretarul general al OCDE a fost primit de premierul Nicolae Ciucă la Palatul Victoria, unde s-a desfăşurat venimentul de lansare a studiului "Economic Survey of Romania".

Mathias Cormann este primit şi de preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Preşedintele Klaus Iohannis a salutat, marţi, decizia Consiliului OCDE de lansare a negocierilor de aderare cu România.

"Salut călduros decizia OCDE de astăzi de deschidere a negocierilor de aderare cu România. Mulţumesc secretarului general Mathias Cormann şi statelor membre pentru susţinerea candidaturii României! Rămânem angajaţi să atingem obiectivul aderării la OCDE, cu energie şi determinare", a scris şeful statului pe Facebook.

Şi Guvernul a salutat decizia Consiliului OCDE privind lansarea negocierilor de aderare cu România, subliniind într-un comunicat de presă că, prin această decizie, ţara noastră se apropie semnificativ de atingerea unuia dintre obiectivele sale strategice de politică externă, unanim împărtăşit şi asumat constant la cel mai înalt nivel al statului, şi anume, obţinerea statutului de membru al Organizaţiei.