POLITIC

PLDM şi-a anunţat candidatul pentru alegerile prezidenţiale

post-img

Consiliul Politic Naţional al PLDM a decis asupra candidatului partidului pentru apropiatul scrutin prezidenţial. În urma consultărilor cu organizaţiile teritoriale, membrii Consiliului au decis în unanimitate să înainteze candidatura lui Tudor Deliu spre desemnare în calitate de candidat la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova în cadrul scrutinului prezidenţial din 1 noiembrie anul curent.

Tudor Deliu, 64 de ani, filolog, magistru în drept constituţional şi administrativ, are o experienţă bogată în administraţia publică, acumulată pe durata activităţii sale ca primar al comunei Răzeni, Ialoveni, şi ca profesor la Academia de Administrare Publică. Timp de nouă ani a fost deputat în Parlament, exercintând funcţiile de preşedinte al fracţiunii parlamentare a PLDM şi cea de vicepreşedinte al Comisiei juridice, numiri şi imunităţi. În 1992, în timpul conflictului armat de pe Nistru. a fost Şef al Statului Major de Carabinieri şi este decorat cu Ordinul ”Gloria Muncii”. Tudor Deliu a exercitat funcţia de preşedinte al PLDM din 2018 până la Congresul 9 extraordinar al partidului din 16 august curent.

Participarea PLDM în calitate de concurent electoral, fie în mod separat, fie în cadrul unui bloc electoral, la alegerile prezidenţiale din noiembrie anul curent a fost decisă încă pe 20 iunie de către Consiului Politic Naţional al PLDM. Ulterior, hotărârea respectivă a fost reconfirmată pe 16 august de către Congresul 9 al partidului. Decizia de a desemna propriul candidat vine la câteva zile după ce iniţiativa liberal-democraţilor de a crea un bloc electoral cu PAS şi Platforma DA a fost respinsă.

Preşedintele PLDM, Vlad Filat, a menţionat că Tudor Deliu are toate calităţile necesare şi întruneşte toate condiţiile pentru a exercita cu pricepere şi demnitate funcţia de şef al statului.