POLITIC

Petrişor Peiu: Principalul aspect pozitiv care ţine de activitatea guvernului vine din străinătate

post-img

„Acest guvern este sprijinit de Berlin foarte mult”, a declarat coordonatorul Departamentului Analize Economice al FUMN Bucureşti, Petrişor Peiu, în timpul emisiunii Punctul pe Azi de la TVR Moldova, referindu-se la cele 100 de zile de mandat al guvernului actual din Republica Moldova, condus de Natalia Gavriliţa.

„La fel ca peste tot în regiune, cea mai mare provocare este criza produselor energectice. Există o tendinţă destul de mare de a continua această criză. Ea este pentru R. Moldova principala provocare şi e de ani buni. Gazprom continuă să îşi facă tipul de politică care a împins UE la a căuta soluţii în reducerea de dependenţă de gazul rusesc. Sigur că Republica Moldova are mai puţine grade de libertate în această încercare de a-şi reduce dependenţa. Rămâne în continuare gazul rusesc singura sursă pentru R. Moldova, creşterea preţurilor la această materie primă afectează întreaga regiune. Principalul aspect pozitiv care ţine de activitatea guvernului vine tot din străinătate şi anume un sprijin destul de important şi vizibil la nivelul UE acordat atât preşedintelui, cât şi guvernului, sprijin care se simte. Dacă va face paşi greşiţi R. Moldova va avea şi momente mai tensionate cu Bruxelles-ul, deocamdată nu le are. Acest guvern este sprijinit de Berlin foarte mult. Urmează totuşi o perioadă complicată pentru că guvernul a făcut o mişcare destul de îndrăzneaţă, de majorarea pensiilor, dar acea mişcare trebuie văzută ca o cheltuială permanentă care s-ar putea să afecteze echilibrul financiar, mai ales în contextul creşterii peţurilor la produsele energetice. Creşterea aceasta va aduce şi venituri suplimentare la buget, context în care, principalul pericol pentru puterea de cumpărare este inflaţia şi atunci guvernul va trebui să facă faţă unor nemulţumiri care vor veni, legate de rodarea puterii de cumpărare. Aceasta e principala nemulţumire şi în România astăzi. Cele mai expuse categorii sunt tinerii şi pensionarii, urmează să vedem cum va reuşi guvernul să reziste acestor nemulţumiri care sunt naturale.”, a declarat Petrişor Peiu.

„În orice societate democratică este normal că sunt cei care susţin paşii guvernării şi cei care critică. Critica constructivă este foarte oportună, în special în situaţia în care ne aflăm noi astăzi pentru că avem o poziţie foarte slabă în parlament şi respectiv în această situaţie este bună persiunea pusă de societate, pe noi, doar cu condiţia că este constructivă. Trebuie să conştientizăm că noi, când ne-am antrenat în campanie electorală am avut unele planuri, iar odată veniţi la guvernare ne-am pomenti într-o situaţie care nu era predictibilă, vorbim de criza gazelor în special. Eu mă mândresc cu guvernul Gavriliţa şi mă mândresc pentru realizările care au fost făcute, în special cele trei domenii mari şi cele care ne-au solicitat cetăţenii în campanie electorală.”, spune deputatul PAS, Vasile Grădinaru.

 „Problemele cu care se confruntă actualul guvern sunt atât de enorme şi atât de acute că trezesc foarte multă nelinişte în societate.”, a adăugat analistul politic, Anatol Ţăranu.

Ediţia emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.Abonează-te la canalul nostru de Telegram şi fii la curent cu cele mai importante ştiri.