POLITIC

Pavel Filip despre coaliţia cu PSRM: După prezidenţiale se va negocia inclusiv una dintre primele funcţii în stat

Invitatul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova, Pavel Filip, liderul Partidului Democrat (PDM) spune că formaţiunea nu a avut alte alternative de formare a unei majorităţi parlamentare decât cea cu Partidul Socialiştilor (PSRM).

„Viziunile noastre ideologice sunt diferite, dar care au fost alternativele? Era pe de o parte Blocul ACUM, Partidul ŞOR şi grupul Candu, cu care nu am fi avut numeric vorbind o majoritate parlamentară. Cu Blocul ACUM chiar dacă am fost deschişi pentru discuţie, nu am avut nicio deschidere din partea lor. Până acum nu am comunicat cu Maia Sandu, înţelegerile politice le fac liderii. Dacă pe dreapta nu a fost posibil să ne coagulăm, altă cale ar fi fost alegerile anticipate”, a spus liderul PDM.

Pavel Filip a menţionat că decizia PDM de a forma o majoritate parlamentară cu socialiştii a avut menirea să fortifice capacitatea de lucru a Executivului. „Pentru noi a fost mai puţin important cine a fost partenerul, dar a fost important să facem lucruri frumoase pentru Republica Moldova. Decizia nu a fost una simplă, ne dăm bine seama de responsabilitatea ce o purtăm, o să ne judecaţi după cele ce vom obţine rezultate în domeniile de responsabilitate asumate. Suplimentar pe această criză (n.r. COVID-19, nu cred că mai trebuia să mai adăugăm şi o criză politică, asta ar fi însemnat alegeri anticipate. Nu putea continua guvernul minoritar şi noi suntem o formaţiune politică ce ne gândim la viitor. Noi trebuia să luăm o decizie, or mergem într-o opoziţie or ne încadrăm într-un parteneriat de guvernare”, a spus Pavel Filip, care a precizat că alianţa va funcţiona atât timp cât vor fi respectate prevederile Acordului semnat între cele două formaţiuni politice.

El a mai spus că în timpul negocierilor cu socialiştii au avut loc discuţii ca PDM să aibă o primă funcţie în stat, fie cea de speaker al Parlamentului or cea de premier.

„Noi am început-o cu discuţiile de a avea o primă funcţie în stat, este un algoritm al repartizării responsabilităţilor care este direct proporţional  cu numărul mandatelor care le ai. Acesta fost rezultatul negocierilor, repartizarea responsabilităţilor merg la 50 la 50. Am discutat şi funcţia de premier, speaker, dar nu întotdeauna face ceea ce vrei, faci ceea ce poţi. Este stabilit în Acord după prezidenţiale se va negocia domeniile de responsabilitate, inclusiv una dintre primele funcţii în stat. Acest Acord a fost scris în mare parte de către noi, PDM. Sigur că a fost consultat cu cei de la PSRM, dar noi am redactat partea finală”, a mai menţionat Pavel Filip.

„PDM nu mai este ceea ce a fost. Pavel Filip a încercat să păstreze un soi de echilibru politic, această alianţă va fi privită cu rezerve, de multe ori lucrurile asumate de către Republica Moldova în raport cu partenerii externi au arătat diferit în acţiuni decât în declaraţii politice. Republica Moldova este într-un moment de impas, acţiunea politică de la Chişinău  a fost profund politizată în termeni politici. Am avut politicieni când oficiali de rang înalt din UE şi SUA îi tratau cu indiferenţă. Jocul geopolitic face rău Republicii Moldova, care are nevoie de politicieni pragmatici să urmărească interesul cetăţenilor”, a opinat, în cadrul aceleaşi emisiuni, Eugen Tomac, preşedintele Partidului Mişcarea Populară de la Bucureşti.