POLITIC

Parlamentul de la Chişinău condamnă traseismul politic şi fenomenul coruperii deputaţilor

Parlamentul de la Chişinău condamnă traseismul politic şi fenomentul coruperii deputaţilor. O declaraţie în acest sens a fost adoptată cu votul unanim al aleşilor poporului. Deşi a votat documentul, opoziţia parlamentară i-a criticat pe autorii iniţiativei, deputaţii din Partidul Democrat. În legislatura trecută, această formaţiune politică a intrat în Legislativ cu 19 mandate, iar prin migraţie politică a obţinut, într-un final, o majoritate parlamentară.

Potrivit declaraţiei Partidului Democrat, Legislativul ţării condamnă mutarea deputaţilor dintr-o fracţiune în alta, fenomen care schimbă esenţial raportul de forţe în Parlament. Mai mult, potrivit declaraţiei, deputaţii se angajează să nu voteze un Guvern împreună cu aleşii care au migrat de la o fracţiune la alta.

„Disociindu-ne şi condamnând corupţia în sine, cu atât mai mult cea politică, declarăm cu toată responsabilitatea că nu vom vota niciodată un guvern împreună cu transfugii politici”, a spus  ALEXANDRU JIZDAN, deputat PDM.

Deşi a fost voată în unanimitate, iniţiativa democraţilor i-a nedumerit pe unii deputaţi.

„Cum poţi, după ce ai fost un partid care a rupt 40 de deputaţi de la alte partide să vii în plenul Parlamentului şi nici măcar să nu roşeşti şi să fii atât de ipocrit”, a spus  DAN PERCIUN, deputat PAS.

„Nu condamnaţi cu atâta vehemenţă că nu sunteţi psihiatrul Parlamentului. Fiecare partid îşi are oamenii săi şi trecutul său. Noi vorbim mai mult despre viitor”, a declarat Alexandru Jizdan.

„Mulţumesc tare mult că am ajuns în ziua în care PDM condamnă traseismul politic. Partid politic care a access în parlament cu 19 mandate, dar s-a ales cu o majoritate covârşitoare prin şantaj, corupere a deputaţilor.  PDM va rămâne în istoria parlamentarismului ca partidul Borsetka”, a declarat  MARIA CIOBANU, deputat PPDA.

Unii deputaţi au propus nu doar condamnări declarative ale traseismului politic, ci chiar interzicerea prin lege a acestui fenomen.

„Este un proverb popular care spune, tot păţitu-i priceput. Prin această declaraţie vom rămâne doar cu condamnarea, cee ace avem noi nevoie este să fie interzis prin lege”, a menţionat  LILIAN CARP, deputat PAS.

„Traseismul politic nu distruge doar echipe, partide… traseismul distruge speranţa oamenilor care ne-au votat”, a menţionat  IGOR GROSU, deputat PAS.

Liderul Pro Moldova a venit şi cu exemple din istoria parlamentarismului Republicii Moldova, când actuali sau foşti deputaţi au migrat de la un partid la altul.

„Foarte bun exemplu, presedintele Dodon, presedintele Greceanîi. Care din comunişti s-au transformat în socialişti. Traseism politic cu adevărat”, a spus ANDRIAN CANDU, deputat Pro Moldova.

„Oamenii deja nu mai înţeleg cine cu cine-i şi cine şi unde-i. De la o zi la alta situaţia se schimbă. şi oamenii nu înţeleg cine stă în spatele acestor schimbări”, a spus GRIGORE NOVAC, deputat PSRM.

Declaraţia de condamnare a traseismului politic şi a coruperii deputaţilor a fost elaborată în contextul în care, în ultimele luni, 13 deputaţi democraţi au părăsit fracţiunea PDM şi au aderat la grupul parlamentar Pro Moldova.