POLITIC

Nicu Popescu la Bruxelles: Dorim să atragem investiţii şi să fortificăm rezilienţa

post-img

„În Republica Moldova, preşedintele, majoritatea parlamentară, guvernul depun eforturi coordonate pentru asigurarea obiectivului de modernizare europeană a ţării noastre” – este mesajul transmis de Nicu Popescu, viceprim-ministru, ministru al afacerilor externe şi al integrării europene, la întrevederile pe care le-a avut la Bruxelles cu înalţi demnitari ai UE şi NATO, în cadrul cărora a vorbit despre priorităţile de cooperare şi situaţia de securitate regională.

„Dorim să construim, cu suportul UE, noi drumuri, şcoli, spitale, să consolidăm climatul de afaceri, să atragem investiţii, să creăm noi locuri de muncă, să scoatem ţara din sărăcie, să creştem nivelul de trai al cetăţenilor şi să fortificăm rezilienţa. Aceste acţiuni corespund, de asemenea, şi obiectivelor politice pe termen lung ale UE”, a scris Nicu Popescu pe pagina sa de Telegram după întrevederile cu reprezentanţii conducerii NATO – secretarul general Jens Stoltenberg şi secretarul general adjunct Mircea Geoană, cu europarlamentari şi reprezentanţi ai instituţiilor europene, notează IPN.

Un alt obiectiv al agendei oficialului R. Moldova a fost orientat spre consolidarea diplomaţiei parlamentare. În acest sens, Nicu Popescu a avut întrevederi cu David McAllister, preşedintele comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European şi alţi europarlamentari. „În contextul situaţiei de criză cu care se confruntă continentul european, am reliefat în discuţiile cu partenerii occidentali poziţia ţării noastre asupra subiectelor de actualitate de pe agenda europeană”, a scris Nicu Popescu.

În cadrul întrevederilor cu Stefano Sannino, secretarul general al Serviciului European pentru Acţiune Externă şi secretarul general adjunct NATO, Mircea Geoană, interlocutorii s-au referit la situaţia europeană de securitate, pledând pentru respectarea principiilor care stau la baza arhitecturii europene de securitate. Printre temele cărora le-a fost acordată atenţie au fost „consolidarea cooperării politice, participarea (Republicii Moldova, n.r.) la misiunile UE de gestionare a crizelor, combaterea ameninţărilor hibride şi securitatea cibernetică”, a precizat Nicu Popescu.

Katarína Mathernová, directorul general adjunct al Direcţiei Generale Vecinătate şi Negocieri privind extinderea din cadrul Comisiei Europene, a fost interesată de evoluţiile din Republica Moldova, în cadrul unei întrevederi cu Nicu Popescu. „Am trecut în revistă progresul înregistrat pe agenda de reforme în diferite sectoare, precum şi implementarea Planului de Recuperare Economică şi Planul Economic şi de Investiţii al UE pentru statele Parteneriatului Estic”, a scris Nicu Popescu.