POLITIC

Natalia Gavriliţa, în dialog cu omologii săi din Ucraina şi Georgia - în formatul Trio Asociat. Despre ce au discutat

post-img

Perspectivele colaborării Republicii Moldova cu Ucraina şi Georgia în formatul Trio Asociat şi agendele celor trei state pentru Summitului Parteneriatului Estic (PaE) au fost discutate astăzi, în cadrul unei şedinţe online, de Natalia Gavriliţa şi omologii săi - premierul Ucrainei, Denis Şmihal şi prim-ministrul Georgiei, Irakli Garibashvili.

Şefa Executivului de la Chişinău a apreciat relaţiile de cooperare dintre cele trei ţări în formatul Trio Asociat. Potrivit premierului, consolidarea în continuare a eforturilor comune în acest format va contribui la promovarea dialogului cu UE şi realizarea unor noi obiective în parcursul european al statelor. 

De asemenea, Natalia Gavriliţa s-a referit la pregătirile pentru Summitului Parteneriatului Estic, care se va desfăşura la data de 15 decembrie 2021, la Bruxelles. Prim-ministra a remarcat că Summitul este o oportunitate bună pentru a stabili noi domenii de cooperare cu partenerii asociaţi, care vor continua să apropie Republica Moldova, Ucraina şi Georgia de UE pe dimensiunea politică şi economică. 

În discuţii, premierii celor trei state au reconfirmat agenda de dialog în cadrul Summitului PaE, care se referă la aspiraţiile europene, dinamizarea cooperării în domeniul securităţii, dar şi importanţa sprijinului UE pentru asigurarea integrităţii teritoriale a ţărilor. În acelaşi timp, oficialii s-au referit la unele subiecte specifice de cooperare în formatul Trio. Acestea se referă la interacţiunea în sfera economiei digitale, sectorului energetic, transportului, liberalizarea plăţilor de roaming cu UE.