POLITIC

Maia Sandu: Vlad Plahotniuc este răul cel mare, nu Igor Dodon

post-img

Vlad Plahotniuc este acum răul cel mare, pentru că el a capturat statul. De această părere este lidera PAS şi co-preşedinta Blocului ACUM, Maia Sandu, invitata emisiunii Punctul pe AZi de la TVR Moldova.

Maia Sandu susţine că nu va discuta cu Partidul Democrat, chiar şi dacă Iurie Leancă, fostul ei coleg, o îndeamnă să o facă. „Noi nu vrem să urmăm soarta domnului Leancă şi mai mult decât atât nu credem că parteneriatul dintre PPEM-ul domnului Leancă şi PD a avut rezultate bune pentru ţară. Dimpotrivă. Pentru noi asta e o experienţă cum să nu faci. Care ar fi argumentul pentru a face o guvernare cu Partidul Democrat? Să-i ajutăm să aducă bani străini în ţară, bani europeni, ca ei să poată să fure din aceşti bani? Pentru că ei nu-i pot aduce şi fură doar din resursele care sunt în ţară”.

De asemenea, politiciana mai declară că un alt motiv pentru care nu vor accepta să discute cu Vlad Plahotniuc, este faptul că acesta a capturat statul. „Nu ai ce să discuţi cu cineva care a capturat statul despre eliberarea statului. Dodon poate îşi doreşte să captureze statul, dar de asta trebuie să avem noi grijă şi de asta când vorbim despre eliberarea statului din captivitate şi demiterea unor capi, conducătorii acestor instituţii, vorbim despre comisii, concursuri transparente de selectare a noilor persoane. Deci pentru moment, Plahotniuc este răul cel mare, pentru că el acum a capturat statul”.

Totodată, lidera PAS este de părere că înlăturarea lui Vlad Plahotniuc de la putere „ar crea o fereastră, o oportunitate pentru ca să începem să consolidăm independenţa instituţiilor statului. Şi noi ştim că există riscuri, când pleacă unul, să vină altul. Dar după ce pleacă unul şi până vine altul, există această oportunitate politică de consolidare a independenţei şi capacităţii acestor instituţii. Noi nu spunem că odată eliminat acest personaj din viaţa politică şi din viaţa statului Republicii Moldova, lucrurile se vor îmbunătăţi peste noapte. Noi spunem că odată eliberat, putem să începem reformele autentice”.