POLITIC

Dionis Cenuşă, despre creditul de 500 de mln. de dolari: Rusia nu oferă credite care să nu conţină costuri politice

post-img

Politologul Dionis Cenuşă spune despre împrumutul de la Rusia, de 500 mil. de dolari, că nu este invocată nicio conditionalitate, iar cerinţele pentru obţinerea creditului rusesc nu sunt clare. După părearea expertului, este deocamdată cert faptul că niciun fel de reformă nu va fi invocată de partea rusă, dar Rusia nu oferă credite care să nu conţină costuri politice.

Cât despre preţul la gaze, politologul scrie pe o reţea de socializare că Chicu prezintă această reducere ca pe un rezultat al propriei intervenţii, când de fapt preţul la gaze este în scădere la nivel european, de la începutul lui 2019 (abundenţa livrărilor din Rusia, Norvegia şi SUA).

„Republica Moldova ca şi alte ţări beneficiază de această ieftinire, forţată de circumstanţe şi deloc de vreo bunavoinţă din partea Gazprom”, se arată în postarea acestuia.

„În orice caz, prima vizită în străinătate a premierului Chicu, nu oriunde, ci în Rusia, a avut loc fără incidente. Preşedintele Dodon a avut grijă să pregătească un teren neted pentru relaţia “Guvernului tehnocrat” cu Rusia”, se mai arată în comentariul lui Dionis Cenuşă.TVR MOLDOVA aminteşte că Federaţia Rusă urmează să acorde Republicii Moldova un împrumut de circa 500 de milioane de dolari. Anunţul a fost făcut de către premierul Ion Chicu, care a mai declarat că preţul la gazul rusesc va fi micşorat începând cu 1 ianuarie

Vezi şi: 

Brînzan, despre rezultatele premierului la Moscova: Preţul la gazul rusesc oricum urma să se micşoreze, iar creditul de 500 mln. $ - „astea-s poveşti”