POLITIC

CEC atenţionează! Astăzi este ultima zi de agitaţie electorală pentru cel de-al doilea tur al alegerilor locale noi din 5 decembrie

post-img

Comisia Electorală Centrală atenţionează că astăzi, 3 decembrie, este ultima zi în care sunt admise acţiuni de agitaţie electorală pentru cel de-al doilea tur al alegerilor locale noi, care vor avea loc în această duminică, 5 decembrie.

Conform prevederilor Codului electoral, agitaţia electorală este strict interzisă în ziua alegerilor şi cea precedentă ei. În această perioadă nu este permisă nici apariţia candidaţilor în alegeri la emisiuni televizate sau radiofonice. Interdicţia nu se aplică pentru informaţiile deja plasate pe internet şi pe afişele expuse anterior.

La fel, în aceste zile, furnizorii de servicii media vor informa opinia publică despre organizarea şi desfăşurarea evenimentelor electorale respectând principiile reflectării echitabile, echilibrate şi imparţiale a alegerilor. Totodată, concurenţii electorali nu pot efectua virări în/din contul cu menţiunea ”Fond electoral”.

Continuarea agitaţiei electorale în zilele menţionate de către mass-media, concurenţi electorali şi cetăţeni constituie contravenţie administrativă şi se sancţionează cu amendă, de la 15 la 30 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice ori cu amendă de la 35 la 50 de unităţi convenţionale, aplicată persoanei cu funcţie de răspundere sau concurentului electoral.