POLITIC

Ce va conţine noul Acord ce va fi semnat de ACUM şi PSRM? Igor Dodon: Sunt patru elemente de bază

post-img

Acordul de deoligarhizare dintre PSRM şi blocul ACUM a fost îndeplinit în proporţie de 90-95%, iar după ce toate prevederile acestuia vor fi aprobate, va fi nevoie de un nou accord, care să stea la baza guvernării ACUM-PSRM. Mai mult, acest nou accord, ce urmează a fi semnat, este elaborate deja în proporţie de 70-80%. Despre aceasta a vorbit preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon în cadrul emisiunii Moldova în Direct de la postul public de televiziune.

„Urmează următoarea etapă. Acum trebuie să vedem ce avem în comun la baza guvernării de mai departe”, spune Dodon.

Acest nou acord, potrivit lui Dodon, conţine patru elemente de bază: reforma justiţiei, reforme social-economice, caracterul echilibrat al politicii externe al ţării şi înţelegeri ce ţin de politica internă.

Ce ţine de reformă justiţiei, şeful statului spune că primul pas va fi evaluarea tuturor judecătorilor şi procurorilor din sistem.  „Trebuie să modificăm aşa sistemul, că cetăţenii să nu mai aibă frică de procurori, dacă aceştia respectă lege”.

La capitolul reforme economice şi sociale, şeful statului spune că sarcina principal a guvernării este să creeze locuri de muncă bine plătite şi să asigure o politică socială echitabilă.

„Un alt element important este tot ce ţine de politică externă. Foarte des se divizau oamenii. Unii pledau pentru integrare europeană, alţii asiatciă. Noi trebuie să avem o abordare pentru cetăţenii nostrl. Tot ce avem cu UE rămâne în vigoare, nu anulăm nimic. Dar în acelaşi timp, trebuie să restabilim relaţiile cu Rusia. Acolo avem moldoveni, de acolo luăm gazul, acolo ducem merele”, a spus Dodon.

Tot în acest acord PSRM şi ACUM urmează să îşi assume angajamente ce ţin de politică internă. Aici şeful statului s-a referit la un angajament conform căruia nici PPDA, nici PÂS, dar nici PSRM să nu accepte deputaţi transfugi şi nici independenţi. Un alt angajament pentru care insistă PSRM este legat de alegerile locale: trebuie să fie o abordare de neagresiune dintre candidatul PSRM şi cel al blocului ACUM, spune Dodon.
 
În această ordine de idei, Igor Dodon a confirmat că persoană ce va fi desemnată de PSRM în cursa pentru fotoliul de primar al Chişinăului este Ion Ceban, care în prezent ocupă funcţia de  vicepreşedinte al Parlamentului, şi care a fost consilier în Consiliul Municipal Chişinău. Totuşi, o decizie finală şi oficială va fi luată în cadrul Consiliului Republican al PSRM, care va avea loc la 30 august.