POLITIC

Cancelarul german la întrevederea cu Maia Sandu: Nu este uşor să reconstruieşti un sistem care nu a mai existat până acum fără corupţie

Premierul Maia Sandu a mers azi la Berlin unde s-a întâlnit cu unul dintre cei mai importanţi lideri europeni, Angela Merkel. De la tribuna oficială, premierul de la Chişinău a vorbit clar şi răspicat despre fosta guvernare pe care a numit-o coruptă şi s-a angajat că va lupta până în pânzele albe cu acest flagel. Cancelarul german i-a urat succes şi a asigurat-o pe Maia Sandu că o va ajuta cu tot ce este necesar.

Prim-ministrul de la Chişinău a fost întâmpinat de cancelarul german Angela Merkel cu onoruri militare.
 
Pe lângă discuţiile privind dezvoltarea relaţiilor bilaterale, integrarea europeană şi provocările regionale, cei doi premieri au vorbit şi despre actuala situaţie politică din Republica Moldova. Maia Sandu a declarat că ţara a luat un nou start în parcursul său european.
 
„Din povestea de succes a Europei, noi am ajuns zona gri a Europei, condusă din umbră de către un oligarh. Ştiu că sunteţi personal dezamăgită de mulţi politicieni din R. Moldova şi sunt astăzi aici să vă cer să credeţi în perspectivele Republicii Moldova de a fi un stat european funcţional. Trebuie să curăţăm R. Moldova de corupţie, spălare de bani şi să întoarcem instituţiile în serviciul cetăţenilor. Voi insista pe numirea unor persoane profesioniste şi neafiliate în funcţiile cheie ale statului, procurorul general, membrii Curţii Constituţionale, instituţiile anti-corupţie”, a declarat Maia Sandu.
 
„Ştim că nu este uşor să reconstruieşti sau să transformi un sistem care nu a mai trăit până acum fără corupţie. Astăzi am făcut un schimb de bune practici şi, în acest caz, am adus drept exemplu cazul statului Albania, acolo unde am intervenit pentru că s-a pomenit în situaţia în care Curtea Cobstituţională nu mai era funcţională şi a durat ceva timp pentru a fi restabilită. Vreau să menţionez că vă urăm mult succes pentru a duce la bun sfârşit misiunea grea pe care o aveţi. Suntem fericiţi să vă ajutăm cu tot ce putem şi chiar ne dorim să vă ajutăm”, a menţionat Angela Merkel.
 
Premierul Maia Sandu a avut întrevederi la Berlin şi cu preşedintele Bundestag-ului, Wolfgang Schäuble, ministrul Afacerilor Europene, Michael Roth şi cu lidera Uniunii Creştin-Democrate a Republicii Federale Germania. Şefa Cabinetului de Miniştri va face o vizită şi la Fundaţia „Konrad Adenauer”, iar seara Maia Sandu se va întâlni cu cetăţenii Republicii Moldova stabiliţi în Germania.