POLITIC

Analişti politici: Vor continua plecările din PD? ”Acest partid este unul clientelar”

post-img

Partidul Democrat merge în prezent pe o cale firească, în lumina evenimentelor din ultimul timp. Or, nu este pentru prima dată în istoria sa când partidul este scindat. Totuşi, dacă Partidul Democrat va oficializa o coaliţie cu Partidul Socialiştilor, este puţin probabil că şi alţi democraţi ar putea urma calea plecării, aşa cum a făcut-o grupul format din cei 6 deputaţi, condus de Andrian Candu.

Opiniile au fost exprimate în cadrul emisiunii Punctul pe AZi, de către analistul politic Igor Volniţchi.

„PDM merge pe o cale firească, în lumina evenimentelor din ultimul timp. Întrebarea dacă este dacă acum derivata din PDM va reuşi să devină o forţă politică, iar PDM va putea să îşi menţină poziţiile pe eşichierul politic autohton.

Dacă PDM va veni la guvernare în cadrul unei coaliţii oficiale cu PSRM,  eu nu prea cred că vor urma plecări, pentru că de regulă deputaţii nu pleacă din partidele aflate la guvernare.  

Dacă PD va trece într-o opoziţie dură faţă de PSRM, este riscant pentru deputaţi să iasă pentru că comportamentul lor va trezi semne de întrebare
Dacă partidul va continua să ocupe o poziţie ezitantă, cum a ocupat-o în ultimele luni, nu este exclus să asistăm la ceea ce a spus domnul Candu şi să vedem noi plecări”, a declarat Igor Volniţchi.

În acelaşi timp, analistul Corneliu Ciurea spune că, motivele reale ale desprinderii acestui grup, format din 6 deputaţi, de Partidul Democrat, nu sunt cele enunţate de către Adrian Candu.

„Asta o înţelegem cu toţii. Care sunt motivele reale care stau în spatele decizii nu le cunoaşte nimeni, sau dacă le cunoaşte cineva, noi nu cunoaştem. Poate le ştie domnul Candu şi unii deputaţi, nu putem fi convinşi că grupul larg cunoaşte acest lucru”, spune Ciurea, opinând că sunt trei versiuni cu privire la motivele acestei decizii: versiunea „Plahotniuc”, versiunea legată de un grup de afaceri de peste hotare ori versiunea legată de geopolitică.

La acest capitol, Igor Volniţchi spune că, pentru Vlad Plahotniuc Partidul Democrat este o filă întoarsă, însă de acest om încă se va mai auzi.

Corneliu Ciurea mai spune că, după plecarea din partid a unor primari şi consilieri din Donduşeni, Corneliu Ciurea spune că ar putea urma democraţii din Rezina şi Drochia, dar şi alte raioane.

Şi Valentin Dolganiuc consideră că, comportamentul PD este unul firesc. „Acest partid este un partid clientelar, care este susţinut de către cei care au anumite interese”, a declarat Dolganiuc, referindu-se inclusiv la primari care au trecut de-a lungul timpului dintr-un partid în PD pentru a nu fi diferiţi justiţiei.

În această ordine de idei, Dolganiuc vorbeşte despre faptul că discuţiile dintre PD şi PSRM merg mai departe decât această susţinere a Guvernului Chicu, referindu-se la informaţiile pe care le deţine Andrian Candu, cu referire la faptul că PD ar negocia cu PSRM patru ministere din Guvern.