JUSTIŢIE

Vlad Clima, unul dintre magistraţii care au menţinut decizia de anulare a alegerilor din Chişinău, ales în funcţia de preşedinte al Curţii de Apel Chişinău

post-img

Vladislav Clima, unul dintre magistraţii care au menţinut decizia de anulare a alegerilor locale din municipiul Chişinău, a fost ales astăzi de Consiliul Superior al Magistraturii în funcţia de preşedinte al Curţii de Apel Chişinău. Pentru acesta şi-au dat votul 9 membri ai CSM, iar 3 au votat împotrivă, fiind 3 opinii separate.

„După aceasta, putem spune răspicat că actualul CSM este o instituţie care nu are nimic în comun cu asigurarea independenţei justiţiei. O instituţie care putem s-o catalogăm ca fiind luată în captivitate. Exact ca şi precenta componenţă din perioada regimului Plahotniuc”, a comentat această decizie deputatul PAS Sergiu Litvinenco.

„Faptul ca cei care fac mizerii ajung în funcţii cheie nu doar aprofundează fenomenul de impunitate, unde se stie ca ce n-ai face, atât timp cât faci pentru binele corupţilor de la guvernare, nu vei fi pedepsit. Aceasta ofera un model prost celor tineri, care văd ca pentru a avansa în cariera, trebuie sa faci târguri cu “michiduţa”. Până una alta, socialistii s-au pricopsit cu un şef la apel care le va “rezolva” alegerile, iar între timp cine stie câte alte sorţi vor fi distruse de judecătorii corupţi din sistem”, a comentat şi fostul ministru al Justiţiei, Olesea Stamate.

De menţionat că, candidatura lui Vladislav  Clima trebuie aprobată de preşedintele Igor Dodon. 

De asemenea, amintim că magistrata Tamara Chişca-Doneva, care a făcut parte din completul de judecători, care a examinat dosarul Gemenii, în care Republica Moldova a fost condamnată la CEDO, fiind obligată să achite despăgubiri în valoare de 70 de milioane de lei, de asemenea, a fost aleasă astăzi în funcţia de vicepreşedinte al Curţii Supreme de Justiţie şi preşedinte al Colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ. 

De altfel, Nadejda Toma a fost desemnată de CSM pentru funcţia de vicepreşedinte al Curţii Supreme de Justiţie, preşedinte al Colegiului penal. Şi aceasta a făcut parte din complete de judecată care au emis decizii controversate în mai multe dosare de rezonanţă. 

Amintim că în această dimineaţă, PAS a organizat un flashmob în faţa CSM, cerând membrilor CSM să nu aprobe în funcţii judecători asupra cărora planează suspiciuni de integritate.