JUSTIŢIE

VIDEO. O nouă şedinţă comună a Comisiilor juridice de la Chişinău şi Bucureşti va avea loc în luna martie. Stamate: Vrem să muncim la un proiect de lege care să fie aprobat în ambele state

post-img

Recent la Chişinău a avut loc şedinţa comună a Comisiei juridice, numiri şi imunităţi a Parlamentului R. Moldova şi a Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări a Senatului României, iar următoarea întrunire ar urma să aibă loc la finele lunii martie. Despre aceasta a anunţat preşedintele Comisiei juridice de la Chişinău, Olesea Stamate, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

„Ne-am arătat interesul faţă de promovarea instruirii magistraţilor din R. Moldova în România şi eventual anumite schimburi de experienţă de ce nu şi pentru colegii din România în R. Moldova. Am discutat şi alte subiecte, unele de interes mai mare pentru noi şi altele care au părut interesante pentru colegii din România. Dar am zis că este doar o şedinţă preliminară, ne-am înţeles că vom avea şedinţe de genul respectiv în mod regulat”, a declarat Olesea Stamate în platoul TVR Moldova.

Preşedintele Comisiei parlamentare susţine că cele două entităţi vor încerca să elaboreze un proiect de lege adaptat legislaţiei României şi Republicii Moldova, care să aibă un conţinut similar.

„Următoarea şedinţă este prognozată pentru sfârşitul lunii martie unde vom discuta deja mai la concret să vedem dacă putem să muncim împreună şi la un proiect de lege care să fie aprobat şi în Republica Moldova şi în România, cu conţinut aproximativ similar, în funcţie de contextul şi legislaţia care este în ambele state. Respectiv ne bucurăm că am stabilit această colaborare. Este o platformă de discuţii interesantă, un schimb de experienţă şi dezbateri juridice. S-au arătat foarte interesaţi şi a fost plăcut să discutăm aşa ca între jurişti, să dezbatem anumite subiecte, să vedem şi viziunea lor că au trecut prin anumite situaţii, anumite lecţi pe care ar fi bine să le evităm noi, să nu călcăm pe aceeaşi greblă eventual şi să învăţăm din greşelile pe care le-a făcut România dar şi din practicile pozitive”, a precizat Olesea Stamate. 

În context, preşedintele Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea, susţine că este binevenit de un schimb de experienţă între R. Moldova şi România la acest capitol, iar o cooperare între studenţii celor două state este necesară întrucât după evaluarea judecătorilor şi procurorilor din sistem, statul R. Moldova va avea nevoie de multe cadre în acest domeniu. 

„Noi trebuie să avem o Procuratură Anticorupţie puternică după modelul românesc, cu totul împreună ca să poată face investigaţiile cap coadă singuri şi de la ei să cerem, cu un mandat foarte scurt şi cu oameni selecţi, inclusiv cu expertiză peste hotare, cu totul. Orişicare schimb de experienţă este bun, mai ales dacă ai de unde învăţa, iar din România noi avem de unde învăţa. Dar pe noi ne interesează deasemenea ca oamenii care vin din România să cunoască şi legislaţia R. Moldova care e diferită de cea a României. Adică ceea ce ar putea să fie, un fel de cooperare în care persoanele învaţă un an în R. Moldova şi un an în România pentru a deveni ulterior judecători şi procurori. Dar noi vom avea nevoie de mulţi judecători şi procuurori dacă ne uităm după experienţa Albaniei, jumătate din procurori şi judecători cel mai probabil vor pleca”.a menţionat Vladislav Gribincea. 

Şedinţa comună a Comisiei juridice, numiri şi imunităţi a Parlamentului Republicii Moldova şi Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări a Senatului României a avut loc la 10 februarie. Subiectele discutate între oficiali vizează reformarea sistemului de justiţie din Republica Moldova, lupta cu corupţia, instruirea specialiştilor din domeniul dreptului, în mod special profesionalizarea magistraţilor şi a personalului auxiliar. În acest context, a fost subliniată importanţa transferului de experienţă din partea României în R. Moldova.

Ediţia emisiunii „Punctul pe AZi” din 16 februarie, cu participarea preşedintei Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, Olesea Stamate şi a directorului CRJ, Vladisav Gribincea, poate fi urmărită aici.