JUSTIŢIE

Soarta alegerilor din Bălţi, incertă. Magistraţii au transmis solicitarea CEC privind scoaterea din cursă a Marinei Tauber la Curtea de Apel

Cu o zi înainte de turul doi al alegerilor pentru funcţia de primar al municipiul Bălţi, soarta desfăşurării scrutinului rămâne incertă. Judecătoria Bălţi a transmis solicitarea CEC de anulare a înregistrării candidatului Partidului ŞOR, Marina Tauber la Curtea de Apel.

Şedinţa de judecată urma să înceapă la ora 11.00, însă a fost amânată pentru o oră după ce avocaţii Marinei Tauber au cerut timp pentru examinarea dosarului. Reveniţi în sala de şedinţe, magistraţii au cerut din nou amânarea şedinţei, pentru că lipseau reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Bălţi şi ai Consiliul Electoral de Circumscripţie Bălţi, chemaţi în calitate de pârâţi.  

Avocatul Marinei Tauber: „Noi putem să examinăm acaestă cauza deoarece avem întrebări la CCE Bălţi, la Inspectoratul Bălţi, în legătură cu probele care au fost anexatze la material.”

Avocatul lui Nicolai Grigorişin: „Noi credem că cauza poate fi examinată şi în aceste condiţii."

Magistratul a refuzat solicitarea avocaţilor Marinei Tauber. Ei au solicitat însă recuzarea magistratului Natalia Costaş.

Avocatul Marinei Tauber: „În asemenea circumstanţe înaintez cerere de recuzare a instanţei de judecătă, ori aceste acţiuni a instanţei când oblige pârâtul să prezinte dosarul adminstrativ reprezintă suspiciuni rezonabile asupra imparţialităţii."

NATALIA COSTAŞ, magistrat, Judecătoria Bălţi:„Instanţa nu are decât să înregistreze această cerere de recuzare în programul integrat de gestionare a cauzelor, deoarece repartizarea se face în mod automat aliatoriu."

Sesizarea privind datele eronate prezentate de Marian Tauber la CEC a fost depusă de Arina Spătaru, fost deputat al Platformei DA. Prezentă azi la şedinţă, ea a declarat că avocaţii candidatului Şor vor să inducă opinia publică în eroare şi a cerut să fie continuată examinarea cauzei.

Toată ziua, în faţa Judecătoriei Bălţi au protestat zeci de susţinători ai candidatului Partidului Şor, Marina Tauber. Organizatorii protestului au amenajat chiar şi o scenă în faţa judecătoriei. Candidatul partidului ŞOR, Marina Tauber le-a spus jurnaliştilor că nu ştie cine a organizat manifestaţia.

 MARINA TAUBER, candidat Partidul ŞOR: „Eu nu cunosc. Am venit, totul deja era, mă bucur sunt plăcut surprinsă de acaestp susţinere."

Unii oameni prezenţi la protest nu au venit însă pentru a o susţine pe Marina Tauber. Şedinţa de judecată a fost reluată peste 2 ore, după ce a fost respinsă cererea de recuzare. De această data, apărătorii lui Tauber au cerut  strămutarea cauzei invocând că avocatul contracandidatului Grigorişin ar fi finul de cununie al preşedintelui Judecătoriei Bălţi.

Informaţie negată de avocatul candidatului independent la funcţia de primar Bălţi. Instanţa a decis totuşi să transmită dosarul Curţii de Apel Bălţi. Pe 1 decembrie, Comisia Electorală Centrală a solicitat Judecătoriei Bălţi scoaterea din cursa electorală a Marinei Tauber, după ce a constatat că ea a utilizat în campania electorală fonduri financiare nedeclarate în primul tur de scrutin.