JUSTIŢIE

Procurorii cer mandat de arest preventiv de 30 de zile pe numele fostului lider PDM, Vlad Plahotniuc, cercetat în dosarul Metalferos

Judecătorii au amânat examinarea demersului procurorilor care au cerut mandat de arest preventiv de 30 de zile pe numele fostului lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, cercetat în dosarul Metalferos. Plahotniuc e anchetat şi pentru alte încălcări ale legii, însă de mai bine de doi ani se află peste hotare.

Şedinţa a fost amânată la solicitarea avocatului lui Plahotniuc care a spus că vrea să studieze mai întâi materialele cauzei penale. Vlad Plahotniuc a fost pus sub învinuire în dosarul Metalferos săptămâna trecută. Potrivit anchetatorilor, în perioada anilor 2015-2019, statul ar fi fost prejudiciat cu aproape 60 de milioane de euro, prin intermediul companiilor off-shore afiliate lui Plahotniuc.

Banii intrau în conturile companiilor controlate de acesta, inclusiv în perioada când deţinea funcţii publice. Nici banii, nici firmele implicate în schema infracţională nu nu figurau în declaraţiile de avere şi interese ale fostului politician. Vlad Plahotniuc este dat în urmărire naţională din 2019, de când a părăsit Republica Moldova în urma căderii Partidului Democrat de la guvernare.

Între timp procurorii au mai deschis alte dosare pentru escrocherie, spălare de bani şi crimă organizată. Totuşi, Plahotniuc nu se află pe lista persoanelor căutate de Interpol. Procurorii solicită arest preventiv pe un termen de 30 de zile şi pentru fostul director al întreprinderii Metalferos, Alexei Ţîmbrovschi, învinuit că împreună cu Plahoniuc au creat şi au condus o organizaţie criminală, prin intermediul căreia au dobândit ilicit mijloace financiare în proporţii deosebit de mari.