JUSTIŢIE

Procurorii au descins cu percheziţii la Centrul Medicilor de Familie Nr. 3 din Chişinău, fiind suspectaţi de falisificarea certificatelor de vaccinare anti COVID-19

Procurorii au descins, în această dimineaţă, la Centrul Medicilor de Familie Nr. 3 din sectorul Botanica din Chişinău. Percheziţiile au avut loc într-un dosar pornit pentru falisificarea certificatelor de vaccinare anti COVID-19. Procurorii au anunţat că în acest caz este vizat un medic.

Potrivit anchetei, suspectul a eliberat în schimbul unor sume de bani, nouă certificate false de vaccinare. Medicul introducea în registrul de vaccinare numele unor persoane care nu erau imunizate. Astăzi, procurorii au făcut percheziţii la domiciliul medicului vizat, precum şi în două birouri de serviciu ale acestuia de la Centrul medicilor de familie nr.3 din sectorul Botanica. Medicul a fost audiat în calitate de suspect, el însă nu şi-a recunoscut vina.

MARIANA CHERPEC, purtător de cuvânt al Procuraturii Generale: „Medicului vizat i se incriminează faptul că, în septembrie 2021, activând în cadrul Centrului Medicilor de Familie nr.3 din cadrul "Asociaţiei Medicale Teritoriale Botanica", intenţionat a introdus în baza de date Sistemul Informaţional Automatizat "Registrul de Evidenţă a Vaccinărilor COVID-19", date care nu corespund adevărului, cu privire la vaccinarea a 9 persoane, în afara zonei de deservire a centrului medical vizat.”

Directorul Centrului Medicilor de Familie Nr. 3 din sectorul Botanica a criticat însă descinderile de azi ale procurorilor şi a subliniat că a informat încă toamna trecută oamenii legii despre depistarea cazurilor de falsificare a certificatelor anticovid.

MARINA GOLOVACI, directorul IMSP AMT Botanica: „Deci încă în luna septembrie anul trecut, noi am depistat aici o încălcare. Deci au fost introduse în sistemul electronic 9 persoane, care de facto nu s-au vaccinat la noi. Au depistat colaboratorii noştri. MUSCĂ Noi imediat am sesizat şi organele de drept  şi ANSP-ul care este reponsabil de gestionare registrului. Şi iată ne-am trezit astăzi, s-a ţinut unde dosarul în masă ca să facă oleacă de show.”

În prezent, mai sunt cercetaţi pentru falsificarea certificatelor de vaccinare anticovid trei angajaţi ai Asociaţiei Medicale Teritoriale Râşcani din Chişinău. Pe 7 februarie, poliţiştii au făcut percheziţii la locul de muncă şi la domiciliile bănuiţilor. Potrivit anchetei, un vicedirector şi doi asistenţi medicali din cadrul instituţiei ar fi eliberat peste 100 de certificate de vaccinare false unor persoane aflate peste hotare.

Suspecţii ar fi primit în schimb peste 600 de mii de lei. Oamenii legii susţin că bănuiţii distrugeau dozele de vaccin. Până acum, pentru falsificarea certificatelor de vaccinare au fost pornite aproape 100 de dosare penale. 3 dintre acestea au fost trimise în judecată.

Falsificarea actelor se pedepseşte cu amendă de până la 67 de mii de lei sau cu închisoare de până la 15 ani. În urma proceselor verbale intentate de poliţişti au fost achitate amenzi de peste 22 de milioane de lei.