JUSTIŢIE

Preşedintele Centrului de Resurse Juridice susţine că extrădarea cetăţenilor R. Moldova care au fugit în Marea Britanie sau în Israel este posibilă

Preşedintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova susţine că extrădarea cetăţenilor Republicii Moldova care au fugit în Marea Britanie sau în Israel este posibilă dacă procurorii vor aduce dovezi clare să motiveze solicitarea. În opinia lui, exprimată în emisiunea Punctul pe Azi, judecătorii britanici şi israelieni nu au niciun motiv să ţină infractorii la ei în ţară.

Vladislav Gribincea susţine că oligarhul Ilan Şor, care se asunde de mai bine de trei ani în Israel, ar putea fi extrădat în Republica Moldova doar în cazul unei condamnări definitive.

VLADISLAV GRIBINCEA, preşedintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova: „Domnul Şor este cetăţean al Israelului şi el e condamnat în prima instanţă în Republica Moldova. Dacă el este condamnat în a doua instanţă în Republica Moldova. El poate cere executarea sentinţei în Israel. Eu nu exclud că Israelul ar putea să se uite cu atenţie la prevederile sale naţionale şi să spun că da, noi nu putem să-l judecăm în Israel. E destul de complicat şi ar putea să ia o decizie. Să zică, bine, în stituaţia data, noi vi-l dăm pe Ilan Şor în Republica Moldova cu condiţia că el are parte de un proces echitabil”.

La rândul său, preşedintele Comisiei Juridice, Numiri şi Imunităţi, Olesea Stamate, a declarat că instituţiile statului vor crea condiţiile de extrădare şi a altor fugari penali în Republica Moldova. Stamate a subliniat că Veaceslav Platon, Gheorghe Cavcaliuc, dar şi Constantin Botnari care au fugit  la Londra, ar putea fi aduşi în Republica Moldova, deoarece Marea Britanie nu are motive să le ofere azil politic.

OLESEA STAMATE, preşedintele Comisiei Juridice, Numiri şi Imunităţi: „Este important ca procuratura să-şi facă cât de bine posibil lucru pe aceste dosare şi să demonstreze autorităţilor britanice că indiferent de declaraţiile pe care le fac persoanele în cauză, aceste dosare nu sunt motive politic şi este tot probatoriu necesar pentru a le transmite dosarele în judecată”.

Menţionăm că grupul fugarilor la Londra, Cavcaliuc, Platon şi Botnari au statut de învinuit în diferite dosare penale şi sunt daţi în urmărire generală.