JUSTIŢIE

PCCOCS a iniţiat un proces penal privind numirea lui Boris Lupaşco în funcţia de judecător la Curtea Constituţională

post-img

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) anunţă înregistrarea procesului penal pe faptul numirii în funcţia de judecător la Curtea Constituţională a Republicii Moldova (CCM), în aprilie 2021, a unui judecător care intrase în exerciţiul funcţiei.

Mai exact, procurorii PCCOCS investighează uzurparea de calitate oficială de către persoana care a intrat în exerciţiul funcţiei de judecător la CCM, precum şi uzurparea puterii în stat, manifestate prin menţinerea şi exercitarea puterii de stat contrar prevederilor Constituţiei, în interesul unui grup criminal organizat.
 
Înregistrarea procesului penal de către procurorii PCCOCS a fost precedată de sesizarea deputaţilor Sergiu Litvinenco şi Virgiliu Pâslariuc depusă în aprilie 2021, a cărei primire şi înregistrare a fost respinsă prin ordonanţa PG, emisă la două zile de la depunerea adresării. Ulterior, autorii sesizării au contestat ordonanţa, iar Curtea de Apel Chişinău le-a satisfăcut cererea şi a dispus înregistrarea sesizării acestora.

La data de 23 aprilie a anului curent, deputaţii PSRM-ŞOR au adoptat Hotărârea în urma căreia Boris Lupaşcu a fost numit în funcţia de judecător. Însă la 27 aprilie curent, Înalta Curte a declarat această decizie drept neconstituţională.