JUSTIŢIE

La Chişinău a avut loc, în premieră, şedinţa comună a Comisiei juridice a Parlamentului Republicii Moldova şi Comisiei juridice a Senatului României

Pe agendă, s-au aflat subiecte ce vizează reforma sistemului justiţiei şi lupta anticorupţie din Republica Moldova. A fost subliniată importanţa transferului de experienţă din partea României prin instruirea magistraţilor şi personalului auxiliar.

Cele două delegaţii, din Parlamentului Republicii Moldova şi Senatului României, şi-au dat întâlnire în Sala Europa. Părţile au discutat despre potenţialul şi posibilităţile de colaborare între cele două Parlamente, pe platforma Comisiilor Juridice. Laura-Iuliana Scântei, preşedinta Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări, a dat asigurări că România va continua să sprijine autorităţile de la Chişinău în eforturile de dezvoltare a Republicii Moldova.

LAURA-IULIANA SCÂNTEI preşedintele Comisiei Juridice, Senatul României: „Deschiderea noastră este în sensul de a oferi din expertiza României în ceea ce priveşte armonizarea legislaţiei din Republica Moldova cu normele europene organizarea judecătorească, statutul magistraţilor, dar şi în alte domenii conexe care sunt importante şi în România cum este eficienţa luptei anticorupţie inclusiv sub aspectul unor legi specifice pentru confiscarea averilor ilicite.”

Olesea Stamate a salutat vizita oficialilor români în Republica Moldova, exprimând interes pentru dinamizarea contactelor interparlamentare la toate nivelurile.

OLESEA STAMATE preşedintele Comisiei Juridice, Parlamentul Republicii Moldova: „Este o primă şedinţă. Am stabilit că vom continua să desfăşurăm şedinţe comune ale Comisiilor Juridice astfel încât să asigurăm o colaborare frumoasă şi productivă şi cu rezultate palpabile în sensul unor proiecte de legi colaborate de comun, unor alte documente care sunt importante pentru ţările noastre.”

Oficialii au pledat pentru intensificarea cooperării dintre cele două state. Urmează să fie stabilită o nouă şedinţă comună a comisiilor de profil, unde vor fi abordate acţiuni concrete. Mai mult, preşedintele Comisiei Juridice din Senatul României declarat că apreciază eforturile făcute de guvernarea de la Chişinău în lupta anticorupţie.

LAURA-IULIANA SCÂNTEI preşedintele Comisiei Juridice, Senatul României: „Demersuri curajoase şi asumate pentru a continua acest drum fără cale de întoarcere – drumul european. Bineînţeles că acesta este un punct 0, începutul reformei. Urmează ca ea să fie implementată şi să ajungem să vorbim despre un corp al magistraturii europene din Republica Moldova. Anumite epoci, inclusiv cele care au dominat sistemul judiciar din Republica Moldova sunt pe cale să se încheie. Acesta este drumul corect.”

Preşedintele Comisiei juridice a avut o întrevedere şi cu ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco. Din delegaţia de la Bucureşti mai face parte şi Robert-Marius Cazanciuc, vicepreşedintele Senatului, care a avut o întâlnire cu preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu. Şedinţa de astăzi are loc şi în contextul în care, mâine, va avea loc la Chişinău şedinţa comună a Guvernelor Republicii Moldova şi României.