JUSTIŢIE

Ion Druţă revine la şefia Curţii Supreme de Justiţie, iar Radu Ţurcanu a fost restabilit ca preşedinte al Judecătoriei Chişinău

post-img

Ion Druţă şi şi Radu Ţurcanu revin în funcţii. Curtea de Apel Chişinău a anulat astăzi decizia Consiliului Superior al Magistraturii prin care Druţă a fost înlăturat din funcţia de şef la CSJ. Prin aceeaşi hotărâre şi Ţurcanu a fost restabilit ca preşedinte al Judecătoriei Chişinău.

„Se anulează, ca fiind ilegal punctul 3 din hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii nr.211/13 din 25 iunie 2019 privind înlăturarea de la exercitarea funcţiei administrative în cadrul Curţii Supreme de Justiţie, a preşedintelui Ion Druţă până la rămânerea definitivă a hotărârii emise în baza informaţiei prezentate de un judecător, şi punctul 4 din hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii nr.211/13 din 25 iunie 2019 privind înlăturarea preşedintelui Judecătoriei Chişinău - Radu Ţurcanu de la exercitarea funcţiei administrative în cadrul Judecătoriei Chişinău până la rămânerea definitivă a hotărârii emise în baza informaţiei prezentate de un judecător”, se spune în hotărârea Curţii de Apel Chişinău.

Decizia a fost pronunţată de completul de judecători Angela Bostan, Anatol Pahopol şi Veronica Negru.

În şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii din data de 25 iunie a fost decisă suspendarea temporară din funcţie a lui Ion Druţă, preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), a preşedintelui Judecătoriei Chişinău şi tuturor vicepreşedinţilor instanţei. CSM anunţa atunci că la baza acestei hotărâri a stat o notă informativă a unui judecător care a sesizat instituţia despre ilegalităţi care au loc în sistemul judecătoresc. Decizia a fost luată după ce premierul Maia Sandu a mers la şedinţa CSM şi a adresat un mesaj membrilor instituţiei.