JUSTIŢIE

Funcţionarii ai Biroului Migraţie şi Azil, trimişi în judecată pentru corupere. Ar fi cerut mită de la o femeie cu patru copii ca să nu o extrădeze în Ucraina

post-img

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), oficiul nord, anunţă trimiterea în judecată a doi ofiţeri ai Biroului Migraţie şi Azil pentru corupere pasivă în cazul unui cetăţean al Ucrainei, care depăşise termenul de şedere legală în Moldova.

Cei doi activau în Secţia regională „Nord” de combatere a şederii ilegale a străinilor a Biroului Migraţie şi Azil, cu sediul în Bălţi. Unul din ei este ofiţer principal, cu grad de comisar, iar al doilea – ofiţer superior.

Aceştia, în toamna lui 2021 au pretins suma de circa 8000 lei de la o doamnă – mamă a patru copii din Ocniţa, cetăţean al Ucrainei, pentru ca să nu o extrădeze din motivul depăşirii termenului legal de şedere în Moldova. Banii au fost transmişi în diferite tranşe, sub controlul autorităţilor, pentru deconspirarea schemei inculpaţilor.
 
Între timp, unul din inculpaţi a demisionat, iar altul a fost suspendat din funcţie, iar la solicitarea procurorilor PCCOCS, oficiul Nord, ca măsură asiguratorie pentru achitarea amenzii complementare pedepsei, au fost aplicate sechestre pe proprietăţile inculpaţilor: o încăpere din Bălţi, două terenuri agricole şi un teren pentru construcţii din raionul Briceni. Potrivit legii, până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti finale, ambii se prevalează de prezumţia nevinovăţiei.