JUSTIŢIE

Dosarul organizării migraţiei ilegale spre România, cu implicarea unui inspector INSP, a unui cetăţean al Irakului şi altul al Turciei, trimis în judecată

post-img

Dosarul organizării migraţiei ilegale spre România, cu implicarea unui inspector INSP, a unui cetăţean al Irakului şi altul al Turciei – trimis în judecată.

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) a finalizat investigaţiile, de comun cu Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră şi a trimis în judecată patru membri ai grupului infracţional, învinuiţi de organizarea tranzitării ilegale a Moldovei, spre România, a cinci cetăţeni ai Siriei.

Urmărirea penală pe acest caz a fost comunicată de procurorii PCCOCS în octombrie 2021, atunci când anunţau despre implicarea în schemă a cetăţenilor R. Moldova, Irakului şi Turciei. Ulterior, în noiembrie, oamenii legii au anunţat şi reţinerea unui ofiţer de patrulare al Inspectoratului Naţional Securitate Publică (INSP) al Inspectoratului General al Poliţiei.

Potrivit materialelor dosarului, aceştia au organizat migraţia ilegală a sirienilor care se aflau în Ucraina, spre România, cu tranzitarea R. Moldova, contra sumei de 13.000 euro pentru fiecare solicitant. Sosiţi în R. Moldova, inculpaţii i-au întâlnit la vamă, iar în Chişinău le-au pus la dispoziţie un apartament închiriat.

Ulterior, i-au transportat spre frontiera cu România, cu indicarea locaţiei pentru traversarea ilegală a Prutului, cu cauciucuri gonflabile. Un alt membru al grupului de origine basarabean, cu cetăţenie română, a traversat frontiera cu maşina în scopul întâlnirii celor cinci pe cealaltă parte a râului.

În România, însă, aceştia au fost reţinuţi şi returnaţi în R. Moldova, iar persoana care-i întâlnise după traversarea frontierei a fost condamnată în statul vecin, la sfârşitul anului 2021. Iar în privinţa a trei membri ai grupului rămaşi în republică, dosarul a fost trimis în judecată de către procurorii PCCOCS.

Ulterior, la începutul lunii decembrie 2021, un alt membru al grupului infracţional a fost trimis de organizatorii din Turcia „în misiune” în R.Moldova pentru ca să întreprindă o altă încercare de organizare a migrării ilegale a aceloraşi solicitanţi în UE – de această dată prin traversarea Prutului cu barca.

Activitatea infracţională a acestui membru, însă, a fost şi ea deconspirată, astfel încât acum şi acesta este trimis pe banca acuzaţilor. Investigaţiile în privinţa altor participanţi, cetăţeni ai Turciei şi Irakului, se desfăşoară într-o cauză penală separată.