JUSTIŢIE

Rusia a trimis dosarul lui Platon în instanţa de judecată. Acesta este acuzat de spălare de bani şi crearea unei grupări infracţionale

post-img

Procuratura Generală a Rusiei a trimis în instanţă dosarul penal pornit împotriva controversatului om de afaceri originar din R. Moldova, Veaceslav Platon, acuzat de spălare de bani. Departamentul a constatat că Platon se ascunde în afara Rusiei, iar extrădarea lui a fost refuzată. Acest lucru a fost precizat pentru TASS de către serviciul de presă al Procuraturii Generale.

„Procuratura Generală a Federaţiei Ruse a aprobat un rechizitoriu într-un dosar penal împotriva lui Veaceslav Platon. Acesta este acuzat de săvârşirea infracţiunilor în temeiul părţii 1 a art. 210 din Codul penal al Federaţiei Ruse - Crearea şi gestionarea unei grupări infracţionale, Partea 3 a art. 193.1 din Codul penal al Federaţiei Ruse - Efectuarea de tranzacţii valutare pentru a transfera fonduri în valută străină în conturi nerezidente folosind documente falsificate la o scară deosebit de mare", transmit reprezentanţii instanţei.

Procuratura Generală a constatat că Platon se ascunde în afara Rusiei, iar extrădarea lui a fost refuzată.

Potrivit anchetei, în 2013, la Moscova şi Chişinău, proprietarul BC Moldindconbank S.A. Veaceslav Platon, împreună cu omul de afaceri Vladimir Plahotniuc şi Alexander Korkin, au creat o comunitate infracţională pentru a retrage bani din Rusia. A fost implicată şi Elena Platon, director de trezorerie al CB „Moldindconbank” SA şi alţii, notează sursa citată.

„Din iunie 2013 până în mai 2014, au efectuat tranzacţii valutare ilegale pentru a transfera fonduri în valută străină din conturile băncilor ruse în conturile bancare ale SA CB „Moldindconbank”, cu furnizarea de documente falsificate în mod deliberat în valoare de peste 126 de miliarde de ruble. ”, a raportat Procuratura Generală a Federaţiei Ruse.

Anterior, Elena Platon, Alexander Grigoriev şi Oleg Kuzmin au fost condamnaţi la diferite termene de pedeapsă. Cauzele penale pornite împotriva celor implicaţi sunt audiate la Tribunalul Districtual Tverskoy din Moscova.