JUSTIŢIE

Doi ucraineni urmează să fie expulzaţi din R. Moldova, după condamnarea lor pentru vânzare de droguri, cu confiscarea banilor câştigaţi ilegal

post-img

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) a demonstrat în instanţa de judecată vinovăţia unui bărbat şi a unei femei din Ucraina în comercializarea drogurilor, în Chişinău, în primele şapte luni ale anului 2021.

Prin urmare, instanţa de judecată i-a condamnat pe aceştia la pedeapsa cu închisoarea pentru un termen de 7 ani şi 6 luni. După executarea pedepsei, se va purcede la expulzarea lor în Ucraina şi confiscarea venitului obţinut din activitatea ilegală – 1500 euro de la bărbat şi 3000 euro de la femeie – precum şi cei aproape  40.000 lei care au fost cheltuiţi pentru examinarea dosarului de instanţa de judecată.

Cei doi au fost reţinuţi în data de 26 iulie 2021, iar până acum s-au aflat în arest, la solicitarea procurorilor PCCOCS. În cazul femeii, aceasta a fost reţinută în flagrant, într-o fâşie forestieră din Chişinău, atunci când îngropa în pământ un colet cu pacheţele de droguri, pentru preluarea ulterioară de către curieri. Aceasta era responsabilă de acţiuni similare celor puse în sarcina bărbatului inculpat – ambalarea drogurilor şi plasarea coletelor cu droguri în locuri specifice de pe terenuri publice, pentru alte etape ale procesului de comercializare a lor (inclusiv la intersecţiile unor străzi, dar şi la tulpina unui copac din preajma unei biserici).

Urmare a percheziţiilor, la domiciliilor acestora şi în locurile în care aceştia au plasat drogurile, au fost găsite şi ridicate droguri în cantităţi impunătoare de tip PVP (denumit „sare”), marijuana, metadona, alte substanţe psihotrope (inclusiv sub formă de ciuperci uscate, cu conţinut psihotrop de psilocină). Pentru activitatea desfăşurată, aceştia erau remuneraţi în criptovalută, dar şi cu anumite cantităţi de droguri.

Inculpaţii au vârsta de 33 şi, respectiv 40 de ani, fără antecedente penale. Aceştia se cunoşteau, însă activau separat. Femeia venea din Ucraina în Moldova periodic, pentru două săptămâni; iar bărbatul muncea la Chişinău în două localuri, în calitate de consultant în domeniul alimentaţiei sănătoase. Ambii şi-au recunoscut vinovăţia, iar potrivit legii, au beneficiat de procedura simplificată a judecării cauzei, fără administrarea probelor suplimentară în instanţa de judecată.

Potrivit materialelor dosarului, inculpaţii făceau parte dintr-un grup infracţional bine organizat. Membrii grupului erau recrutaţi pe ascuns şi li se atribuiau roluri bine determinate, iar marea lor majoritate nu se cunoşteau personal şi comunicau prin intermediul platformelor de internet, cu identităţi diferite de numele reale. În cadrul grupului, existau diferite niveluri de autoritate şi responsabilitate, cu persoane cu rol de operator pe comunicarea cu clienţii, dar şi persoane care intrau în contact cu produsele de droguri – ambalatori, curieri, patronaţi de un manager general.

Suplimentar acestor două condamnări, în prezent se examinează cauza în privinţa unui alt complice. Totodată, continuă urmărirea penală în privinţa unui alt membru al grupului.
 
Sentinţa pronunţată de Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani este cu drept de atac, iar până la rămânerea definitivă a sentinţei, cei doi beneficiază de efectele prezumpţiei nevinovăţiei.