JUSTIŢIE

Avocaţii din Republica Moldova sunt în grevă generală, în perioada 20-24 ianuarie, cu sistarea totală a activităţii

post-img

Avocaţii din Republica Moldova sunt în grevă generală, în perioada 20-24 ianuarie, cu sistarea totală a activităţii de avocat, inclusiv a activităţii avocaţilor din cadrul sistemului asistenţei juridice garantate de stat. O decizie în acest sens a fost luată de Consiliul Uniunii Avocaţilor, care s-a întrunit în şedinţă extraordinară. Apărătorii vor cere amânarea tuturor şedinţelor de judecată şi nu vor participa la acţiunile de urmărire penală, transmite IPN.

Consiliul Uniunii Avocaţilor a propus Parlamentului completarea proiectului primit de la Comisia parlamentară juridică, numiri şi imunităţi cu textul ,,Percheziţia la sediile profesionale ale avocatului în alte cazuri decât infracţiunile flagrante se face cu acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaţilor”. Admiterea de către Plenul Parlamentului a propunerii Consiliului Uniunii Avocaţilor constituie temei de încetare a grevei.

Uniunea Avocaţilor a solicitat Parlamentului să retragă amendamentul propus de deputata PAS Olesea Stamate, preşedintă a Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, la proiectul de Lege cu privire la avocatură. Or, acesta vizează excluderea prevederilor, potrivit căror, „avocatul nu poate fi reţinut, supus aducerii silite, arestat, percheziţionat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaţilor, cu excepţia infracţiunii flagrante”.

Avocaţii au anunţat că pe 18 şi 19 ianuarie sunt în grevă japoneză, prin purtarea unei banderole albe la braţul stâng. Însă, în cazul în care Legislativul nu va admite adresarea Uniunii, avocaţii vor declara grevă generală pentru perioada 20-24 ianuarie.