JUSTIŢIE

Aşa numitul procuror al regiunii transnistriene vrea tragerea la răspundere penală a celor care se vor adresa instanţelor de judecată din R.Moldova, dar şi celor internaţionale

Aşa numitul procuror al regiunii transnistriene vrea tragerea la răspundere penală a celor care se vor adresa instanţelor de judecată din Republica Moldova, dar şi celor internaţionale. Experţii Asociaţiei Promo-LEX califică iniţiativă drept inacceptabilă şi solicită autorităţilor Republicii Moldova, cât şi organizaţiilor internaţionale să intervină cât mai urgent, întrucât, astfel, se încalcă drepturile fundamentale ale omului în stânga Nistrului.

Iniţiativa legislativă a aşa numitului procuror general al Regiunii Transnistirene, Anatol Gureţchi a fost înaintată pe 15 februarie. Aceasta prevede completarea codului penal cu un articol care prevede sancţionarea cetăţenilor care vor face plângeri instituţiilor naţionale, cât şi celor internaţionale, în special Curţii Europene pentru Drepturile Omului.

ALEXANDRU POSTICĂ director de program al Asociaţiei Promo-LEX: „De altfel în nota care se invoca de aşa numitul procuror, care se face publică se invocă anumite temeri, ca aşa numiţii funcţionari vor fi traşi la răspundere în baza unor decizii internaţionale, inclusiv ale Curţii Euroepene pentru drepturile omului. Aceasta este o armă în mâinile lor împotriva populaţiei paşnice pentru a semăna această teroare.”

Potrivit experţilor, iniţiativa legislativă are menirea să-i descurajeze pe cetăţenii regiunii transnistene  să facă reclamaţii împotriva comportamentului abuziv al aşa numitor autorităţi de la Tiraspol. Aceştia riscă până la 7 ani de puşcărie dacă nu se vor conforma.

ALEXANDRU POSTICĂ director de program al Asociaţiei Promo-LEX: „Practic vorbim despre situaţia în care, cele peste 2000 de persoane care au depus în fata Curţii Europene plângeri şi mulţi din ei au avut câştig de cauză din regiunea Trabsnistreană şi s-ar face culpabili de încălcarea acestei norme şi respectiv ar putea fi atraşi la răspundere penală.”

Reprezentanţii Promo-LEX au făcut un apel către Guvernul Republicii Moldova, cât şi Organizaţiilor Internaţionale pentru a interveni în acest caz, întrucât este un atac fără precedent asupra drepturilor omului în regiunea Transnistreană.  

Una dintre pârghii ar fi sancţionarea aşa numitor lideri de la Tiraspol prin limitarea circulaţiei internaţionale. Biroului Politici de Reintegrare ne-a comunicat  că ştiu de această problemă, dar au cerut o solicitare în scris pentru a oferi un răspuns.