Jo Tokyo 2020

Alina Rotaru sare lung pentru o medalie la Tokyo. Ultima medalie olimpică obţinută de un sportiv român la săritura în lungime a fost cucerită în 1984

post-img

100 de sportivi vor reprezenta România la Jocurile Olimpice de la Tokyo care încep în mai puţin de trei săptămâni. Televiziunea Română va transmite în direct peste 200 de ore de competiţii de la cel mai mare eveniment sportiv mondial.

Gabriela Szabo şi Constantina Diţă Tomescu au fost cele sportive care au adus ultimele medalii olimpice de aur în atletismul românesc. Visează la această performanţă acum Alina Rotaru. Are 28 de ani şi ce se pricepe să facă cel mai bine în atletism este săritura în lungime. Este în top 10 mondial şi sare 6,91 metri. Să treacă de 7 metri este visul ei şi o şansă uriaşă la o medalie olimpică. Ultima medalie olimpică obţinută de un sportiv român la săritura în lungime a fost cucerită în 1984, la Los Angeles, de Anişoara Stanciu.

Alina Rotaru: „În anul 2000 apăruse pe sticla de apă minerală campioana Gabriela Szabo şi, în acel moment, le-am spus părinţilor că îmi doresc şi vreau să alerg ca Gabi Szabo.  În momentul în care am coborât scările stadionului Dinamo, m-am închinat şi am spus că în sfârşit m-au adus şi pe mine la atletism”.

„Sunt momente care sunt normale în sport, o accidentare, sau un concurs mai puţin bun sau o accidentare, chiar şi atunci , la final de zi o închei cu  un zâmbet.  Bucuria de a trăi fiecare moment am învăţat-o  şi din sport. Din sport am învăţat foarte mult, sportul mi-a oferit, pe lângă sănătate, disciplină,  educaţie”, spune Alina.

De-a lungul anilor, în atletism s-a specializat pe săritura în lungime, deşi a încercat şi celelalte  probe. La săritura în înălţime chiar a avut rezultate bune, dar în urma cu câţiva ani, după discuţii cu antrenorul ei au hotărât împreună că e cea mai bună la săritura în lungime.

Performanţa cere însă sacrificii. În primul rând cere timp, iar apoi îţi cere totul. Rezultatele bune depind de mulţi factori, dar unul extrem de important este pregătirea fizică. De câţiva ani, Alina îşi face antrenamentele în Germania. Acolo are toate condiţiile.

Merge la Tokyo cu dorinţa de a câştiga o medalie olimpică. Dar şi cu visul să sară 7 metri. Momentan, recordul ei este 6.91.

Tokyo reprezintă a doua ei oprire la o ediţie a Jocurilor Olimpice, după Rio, în 2016. Dar visează şi la următoarele ediţii de la Paris şi Los Angeles. Aşadar, la 20 de ani din momentul în care s-a apucat de atletism încă are voinţă şi energie pentru încă un deceniu de muncă în atletism.

Din 23 iulie, TVR este alături de sportivii români la JO de la Tokyo şi va transmite în direct peste 200 de ore de întreceri sportive.