EXTERN

Un nou val de proteste la Moscova: Poliţia i-a reţinut pe candidaţii opoziţiei la alegerile locale

Poliţia rusă a reţinut câţiva candidaţi excluşi din alegerile locale de la Moscova programate pentru 8 septembrie. Reţinerile au avut loc aseară după un protest în faţa Comisiei Electorale, instituţie care a respins listele cu semnăturile de susţinere ale candidaţilor opoziţiei.

Printre cei reţinuţi au fost candidaţii excluşi ai opoziţiei - Ilia Iaşin, Liubov Sobol şi Iulia Galiamina. Iniţial, ei şi-au chemat sustinatorii la o întâlnire electorală la care veniseră câteva mii de persoane. Acţiunea s-a transformat însă într-un protest spontan faţă de invalidarea semnăturilor strânse de candidaţii opoziţiei.

„Am venit aici nu pentru a pleca. Eu voi îndura foamea aici şi voi rămâne aici până când Gorbunov, şeful Comisiei Electorale nu se va întâlni cu mine. Şi nu mi-e frică să-l privesc în ochi pe acest escroc Gorbunov care să-mi spună că am falsificat semnăturile şi că miile de voluntari şi susţinători de-ai mei au falsificat aceste semnături”, a declarat Liubovi Soboli, candidat al opoziţiei.

„Începând cu ziua de mâine Comisiile Electorale vor începe să ne exclude din alegeri”, a spus Ilia Iaşin, candidat al opoziţiei.

„În cel mai arogant şi cinic mod au furat voturile locuitorilor. E pur şi simplu o bătaie de joc”, a spus Ivan Jdanov, candidat al opoziţiei.

Calificată de primăria Moscovei drept o acţiune ilegală, manifestaţia opoziţiei a început în scuarul Novopuşkinski. Mai târziu, protestatarii au mers la primărie, iar apoi la sediul Comisiei Electorale unde au instalat corturi. Acestea au fost însă demontate şi confiscate de poliţie. Spre seară, când cea mai mare parte a manifestanţilor a plecat, poliţia a început să-i reţină pe organizatorii protestelor şi pe susţinătorii acestora. Libovi Soboli, unul dintre candidaţii excluşi din cursă, a încercat să fugă, dar a fost prinsă de poliţie.

Poliţia a arestat aseară peste 40 de protestari. Candidaţii excluşi din alegerile pentru Duma orăşenească de la Moscova şi-au chemat susţinătorii să protesteze în fiecare zi până când autorităţile îi vor admite în cursa electorală.