EXTERN

UE anunţă un nou pachet de sprijin financiar de 1,2 mld. euro pentru Ucraina în contextul conflictului cu Rusia

post-img

Uniunea Europeană pregăteşte un nou pachet de asistenţă macro-financiară (AMF) pentru Ucraina, în contextul conflictului cu Rusia, a anunţat luni, 24 ianuarie, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după convorbirea telefonică de vineri cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Astăzi, anunţ un nou pachet de asistenţă financiară pentru această ţară, format atât din împrumuturi de urgenţă, cât şi din granturi. În primul rând, Comisia propune un nou pachet de asistenţă macrofinanciară de urgenţă (AMF) în valoare de 1,2 miliarde EUR. Acest pachet va ajuta Ucraina să facă faţă acum nevoilor sale de finanţare cauzate de conflict. Contăm pe Consiliul şi pe Parlamentul European să adopte această AMF de urgenţă cât mai curând posibil. (…) Ca întotdeauna, UE este alături de Ucraina în aceste circumstanţe dificile. Suntem fermi în hotărârea noastră. UE a oferit deja asistenţă semnificativă Ucrainei, atât pentru a sprijini rezilienţa şi modernizarea ţării, cât şi pentru a lupta în mod specific împotriva pandemiei COVID-19.”, a transmis preşedinta Comisiei Europene, relatează CaleaEuropeană.ro.

Vinerea trecută, von der Leyen a discutat cu preşedintele Zelenski pentru a evalua situaţia din Ucraina creată de acţiunile agresive ale Rusiei, inclusiv despre modul în care UE ar putea continua să sprijine Ucraina, atât pe termen imediat, cât şi pe termen mediu. 

„Permiteţi-mi să fiu clară încă o dată: Ucraina este o ţară liberă şi suverană. Ea îşi face propriile alegeri. UE va continua să fie alături de ea”, a subliniat Ursula von der Leyen.

Din 2014, UE şi instituţiile financiare europene au alocat ţării peste 17 miliarde EUR sub formă de granturi şi împrumuturi.

Şefa Comisiei Europene a precizat că Ucraina va primi „rapid” o primă tranşă de 600 de milioane de euro după acordul Parlamentului şi al Consiliului asupra pachetului de asistenţă financiară. În plus, Comisia va începe „în curând” să lucreze la un al doilea program AMF pe termen mai lung pentru a sprijini eforturile de modernizare a ţării, a mai adăugat von der Leyen.

În al doilea rând, Executivul European îşi va dubla aproape de două ori asistenţa bilaterală acordată Ucrainei sub formă de granturi în acest an. „Se vor aloca încă 120 de milioane de euro. Acest sprijin va întări eforturile de consolidare a statului şi de rezilienţă ale Ucrainei”, a mai anunţat Ursula von der Leyen.

De asemenea, UE va continua să investească în viitorul ţării, datorită Planului nostru de investiţii pentru Ucraina, care vizează mobilizarea a peste 6 miliarde EUR în investiţii.