EXTERN

Ucraina are indicii ale implicării Rusiei în recentul atac cibernetic

post-img

Autorităţile ucrainene au informat vineri că deţin indicii preliminare ce indică posibila implicare a serviciilor de informaţii ruseşti în atacul cibernetic de amploare împotriva mai multor ministere, informează AFP., potrivit Agerpres.

"Serviciul de securitate ucrainean a obţinut indicii preliminare care sugerează că grupurile de hackeri asociaţi cu serviciul secret rus ar putea fi în spatele atacului cibernetic masiv de astăzi", a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al ministerului ucrainean de externe, Oleg Nikolenko.

Potrivit unui comunicat al serviciului de securitate (SBU), atacurile din noaptea de joi spre vineri au vizat un total de 70 de site-uri web guvernamentale. Zece dintre aceste site-uri au făcut obiectul unor "interferenţe neautorizate", a adăugat SBU, care a asigurat totodată că nu a avut loc nicio scurgere de date cu caracter personal, iar conţinutul lor nu a fost modificat.

Mai multe site-uri guvernamentale ucrainene au fost ţinta unui atac cibernetic care a avut loc în contextul tensiunilor ridicate dintre Kiev şi Moscova, Rusia fiind suspectată că pregăteşte o invazie a Ucrainei. Site-urile mai multor agenţii guvernamentale, inclusiv al ministerului afacerilor externe şi al serviciului pentru situaţii de urgenţă, nu au putut fi accesate în timpul zilei de vineri.

Înainte ca site-ul ministerului afacerilor externe să fie atacat, un mesaj de ameninţare a fost publicat de autorii atacului cibernetic pe pagina sa de pornire în limbile ucraineană, rusă şi poloneză."Ucraineni, temeţi-vă şi pregătiţi-vă pentru ce e mai rău. Toate datele dumneavoastră personale au fost încărcate pe web". Mesajul era însoţit de mai multe sigle, unul dintre acestea reprezentând un steag ucrainean tăiat.

Un atac informatic de amploare ce vizează infrastructura strategică ucraineană pentru a perturba activitatea autorităţilor este unul din scenariile menţionate ca prevestind o ofensivă militară clasică.

Ucraina a fost de mai multe ori ţinta unor atacuri cibernetice atribuite Rusiei în ultimii ani, în special în 2017, împotriva mai multor infrastructuri critice, iar în 2015 împotriva reţelei de electricitate.