EXTERN

Siria: Forţele regimului de la Damasc avansează în provincia Idleb

Forţele regimului sirian au reluat controlul asupra unei localităţi din nord-vestul Siriei, primul câştig teritorial din provincia Idleb, unde luptele s-au soldat duminică cu 61 de morţi, transmite AFP.

Rachete antiaeriene ruseşti au fost lansate la începutul serii spre drone provenind din bastionul dominat de jihadişti deasupra bazei militare ruse de la Hmeimim în provincia alăturată Latakia, conform informaţiilor furnizate de Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDH) şi de televiziunea siriană.

Provincia Idleb din nord-vestul Siriei, alături de mai multe localităţi adiacente aflate de asemenea în mâinile jihadiştilor şi a câtorva grupări rebele din provinciile învecinate Hama, Alep şi Latakia sunt aproape zilnic, de mai bine de trei luni, ţinta bombardamentelor aeriene şi a artileriei regimului de la Damasc, sprijinit de aliatul său rus.

Conform celor spuse de Rami Abdel Rahmane, directorul OSDH, "forţele regimului au reluat în zori controlul asupra localităţii Al-Habit din sudul regiunii Idleb după lupte sângeroase împotriva grupării jihadiste Hayat Tahrir al-Cham (HTS, fosta-ramură siriană a Al-Qaida) şi a grupărilor rebele".

"Este prima localitate reluată de regim în provincia Idleb de la începutul escaladării" de la sfârşitul lunii aprilie, a precizat directorul OSDH.

Agenţia oficială de presă siriană Sana a confirmat recucerirea Al-Habit, informând că ministrul sirian al apărării Ali Ayub s-a deplasat la faţa locului la solicitarea preşedintelui Bashar al-Assad.

În a doua parte a zilei de duminică, OSDH a informat că forţele regimului se apropiau de oraşul strategic Khan Sheikhun, cea mai mare localitate din sudul regiunii Idleb.

Controlul asupra Al-Habit permite regimului să strângă laţul în jurul localităţilor importante din nordul provinciei Hama, supuse în ultimele două zile unor bombardamente masive, a mai declarat Rami Abdel Rahmane.

Luptele de duminică au făcut 61 de victime: 21 din rândul forţelor regimului sirian şi 40 din cadrul HTS şi a grupărilor rebele. În ajun şi-au pierdut viaţa alţi 70 de luptători.

Totodată doi civili, dintre care un copil, au fost ucişi în raidurile aeriene siriano-ruseşti asupra sudului provinciei Idleb, conform OSDH.

Pe 5 august, după patru zile de armistiţiu, forţele regimului de la Damasc au reluat raidurile asupra provinciei Idleb, acuzând jihadiştii şi rebelii că au lansat obuze asupra unei baze a trupelor ruse din vestul Siriei.