EXTERN

Marea Britanie avertizează că Occidentul trebuie să se pregătească de atacuri cibernetice masive din partea Rusiei

Regatul Unit a avertizat marile companii, vineri, că ar putea urma un val de atacuri cibernetice din partea Rusiei, în condiţiile în care criza din Ucraina se adânceşte, iar Putin ar putea lua decizia de a ataca ţara vecină, relatează Reuters.

Centrul Naţional pentru Securitate Cibernetică (NCSC) din Marea Britanie a avertizat marile companii cu privire la aceste potenţiale atacuri şi le-a transmis că trebuie să-şi accentueze capacităţile de apărare în faţa atacurilor cibernetice, în contextul accentuării tensiunilor în criza din Ucraina.

„De-a lungul mai multor ani, vedem un tipar de comportament maliţios al Rusiei în spaţiul cibernetic”, spune Paul Chichester, director de operaţiuni la NCSC.

Anterior, printr-un atac cibernetic asupra Ucrainei, la începutul lunii, hackerii au transmis ţării „să se teamă” şi că „trebuie să se aştepte la ce e mai rău”. Ucraina spune că Rusia este cea care a lansat atacul.

„Incidentul din Ucraina seamănă izbitor cu activităţi similare ale Rusiei pe care le-am mai văzut înainte”, a spus Chichester.

Oficialii din domeniul cibernetic din Regat spun că Rusia reprezintă cea mai mare ameninţare imediată pentru Occident, însă dezvoltarea rapidă a tehnologiei chineze prezintă o problemă mult mai mare pe termen lung.