EXTERN

Georgia: Parlamentul de la Tbilisi a adoptat reforma sistemului electoral

post-img

Parlamentul Georgiei, ţară care aspiră să devină membră a Uniunii Europene şi a NATO, a adoptat o reformă a sistemului său electoral solicitată în timpul unor ample proteste civile în ultimul an, relatează marţi dpa.

Cu 117 voturi pentru şi trei împotrivă, parlamentarii georgieni au aprobat luni schimbările constituţionale necesare. Parlamentarii din două partide de opoziţie nu s-au prezentat la vot.

Conform reformei adoptate, majoritatea celor 150 de deputaţi georgieni vor fi aleşi printr-un sistem de reprezentativitate proporţională la viitoarele alegeri parlamentare, care ar urma să aibă loc în 31 octombrie.

Până acum Georgia a avut un sistem electoral complicat care, potrivit criticilor, le permitea oligarhilor să fie extrem de influenţi în politică.

În toamna anului trecut, mii de oameni au demonstrat la Tbilisi cerând modificările sistemului electoral promise de partidul de guvernământ, Visul Georgian. Potrivit acestei formaţiuni politice, schimbările adoptate luni se bazează pe sistemul electoral al Parlamentului European.