EXTERN

Atac cibernetic masiv împotriva guvernului din Ucraina. „Temeţi-vă şi aşteptaţi-vă la ce e mai rău”

post-img

Site-urile guvernului din Ucraina au fost ţinta unui „masiv atac cibernetic”, desfăşurat joi seara. Atacul a conţinut un mesaj cu avertismentul: „Temeţi-vă şi aşteptaţi-vă la ce e mai rău”. Autorităţile ucrainene au demarat o anchetă, informează Reuters.

Atacul a ţintit ministerul ucrainean de Externe, guvernul şi consiliul naţional de securitate şi apărare a ţării.

„Ucraineni! Toate datele voastre personale au fost încărcate pe reţeaua publică. Toate datele din calculatoare au fost distruse şi sunt imposibil de recuperat”, s-a arătat într-un mesaj scris în ucraineană, poloneză şi rusă, apărut pe site-urile sparte ale instituţiilor guvernamentale din Ucraina vizate de atac.

„Toate informaţiile despre voi sunt publice, temeţi-vă şi aşteptaţi-vă la ce e mai rău. Aceasta este pentru trecutul, prezentul şi viitorul vostru”

Purtătorul de cuvânt al ministrului de Externe ucrainean a declarat că este „prea devreme” pentru a preciza cine s-a aflat în spatele acestui atac dar a sugerat că Rusia s-a aflat în spatele unor atacuri similare în anii trecuţi.

„E prea devreme să tragem o concluzie, dar avem un lung istoric de atacuri ruseşti împotriva Ucrainei”, a spus oficialul ucrainean.

Statele Unite au avertizat joi că riscul unei invazii ruseşti în Ucraina este ridicat. După discuţiile Consiliului NATO cu Rusia, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a recunoscut şi el că „există un risc real de apariţie a unui război în Europa”.