EXTERN

Aleksandr Lukaşenko, în vizită la Vladimir Putin, pentru a doua oară după izbucnirea crizei în Belarus

post-img

Preşedintele rus, Vladimir Putin, are programată luni o întâlnire cu Aleksandr Lukaşenko. Preşedintele din Belarus vrea să se asigure de sprijinul politic şi economic al Moscovei, pentru a doua oară de la declanşarea protestelor opoziţiei din ţara sa, relatează EFE şi Agerpres.

Întâlnirea dintre Putin şi Lukaşenko are loc la reşedinţa preşedintelui rus din Soci, staţiune pe coasta rusă a Mării Negre, a comunicat Kremlinul.

Potrivit preşedinţiei ruse, cei doi lideri intenţionează să abordeze aspecte-cheie ale cooperării bilaterale, cu accent pe proiecte comune importante în domeniile energetic, comercial, economic şi alte sectoare.

Presa rusă scrie că Lukaşenko a sosit în Rusia pentru a cere un nou împrumut Moscovei, informaţie dezminţită însă chiar de liderul belarus.

"Se spune că Lukaşenko va cere până la 3 miliarde de dolari (împrumut), dar nu, nu voi cere nimic", a declarat Lukaşenko într-un interviu acordat înaintea vizitei în Rusia.

În opinia expertului belarus Vsevolod Şimov, niciun fel de acorduri majore nu se aşteaptă în urma întâlnirii dintre Putin şi Lukaşenko.

"Cel mai probabil, tema principală a consultărilor vizează acordarea unui nou credit pentru Belarus, întrucât pentru Minsk este foarte important acum să nu permită nicio destabilizare a situaţiei socio-economice, care ar putea provoca un nou val de tulburări politice", a spus analistul pentru agenţia de presă RIA Novosti.

După ce a criticat Rusia pe tot parcursul campaniei electorale de anul trecut pentru încercarea de a destabiliza Belarusul, după alegerile din 9 august, Lukaşenko a acuzat Statele Unite şi alte ţări de sponsorizarea protestelor post-electorale.